• Telemark

     

      Certifierade kurser sedan 1998

Fjällvandring fortsättning

Kurs i Kebnekaisefjällen för dig som vill göra lite mer avancerad fjällturer utanför ledsystemet. Vi fördjupar oss i ämnen som orientering, vadning, fjällsäkerhet mm 7 dagar, 7 990:-

Detta är kursen för dig som vill göra lite mer avancerad turer på och utanför ledsystemet. Under en tur i de inre delarna av Kebnekaisefjällen går vi på djupet inom ämnen som navigation, vadningsteknik, nödbivackering, kommunikationsutrustning, vandringsutrustning,.. Kursen är för dig som redan är en van vandrare men som vill utvecklas för att känna dig trygg att göra lite större turer i väglöst land. Kanske går du i tankarna att göra en Sarektur? I så fall är denna kurs en väldigt bra förberedelse.

Följ med på en lärorik och utmanande kursvecka i Kebnekaisefjällen. Under sju dagar hjälper vi dig att utvecklas till en trygg vandrare som kan planera egna turer i mycket varierad fjällmiljö, såväl subalpin- lågalpin som mer högalpint. Vi utlovar många övningar, en utmanande tur, gott sällskap och inte minst majestätiska omgivningar!

Nybörjarkurs fjällvandring 3     2.liten


✅ SFLO Svenska Fjälledarorganisationen Certifierade Fjälledare 
✅ Maximalt antal deltagare 8
✅ Möjlighet att hyra nödvändig utrustning vid bokning
✅ Möjlighet att beställa friluftsmat för hela turen vid bokning
✅ Olycksfallsförsäkring under kursen
✅ Vanding på låg och högfjället längs rösad led, orösad led, fjällhedar och blockstensterräng.
✅ Vacker vandring i storslaget fjällområde
✅ Fokus ligger på kursmomenten men också på upplevelsen och fjällmiljön 


Fjälledare logo

INSTRUKTÖR
Certifierad fjälledare SFLO Svenska Fjälledarorganisationen

SOMMARFJÄLLKURS 2
Vandring på och utanför vandringslederna i låg- till högalpin terräng. Matlagning på friluftskök och boende i tält. 20-25 km vandring per dag.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Lämpliga förkunskaper är vår Sommarfjällskurs 1 som är en nybörjarkurs i fjällvandring. Därefter har du planerat och genomfört en eller flera självständiga vandringar med tält i fjällmiljö. Du har god kondition och har inför turen kontrollerat att du orkar gå 20-25 km på en dag med ca 14-17 kg packning i kuperad terräng. 

Är du osäker på om kursen passar dig så kontakta oss innan bokning.

Åldersgräns 18 år, 16 år i sällskap av målsman. 

AKTIVITETSOMRÅDE
Kebnekaisefjällen

När du ger dig ut på kurs med oss får du också se vackra platser. Den här kursen lägger vi i Kebnekaisefjällens inre delar.  Ett alpint och mycket vackert och omväxlande vandringsområde som ställer krav på självständigthet, god fysik coh väl anpassad utrustning. Här övar vi vadningsteknik, navigering, friluftsteknik och en massa annat som utvecklar oss som vandrare.  

4.liten      3.liten     

Vad är en rimlig nivå på säkerhetsutrustning i den skandinaviska fjällkedjan? Vad ställer exempelvis en sommartur i Sarek för krav på sjukvårds-, navigations- och kommunikationsutrustning? (vänstra bilden) Vad är lättviktsvandring och vad bör vi tänka på om vi väljer lättviktsutrustning? (högra bilden)

PRIS 
7 990 kronor

DETTA INGÅR I KURSAVGIFTEN

Certifierad Fjälledare, SFLO Svenska Fjälledarorganisationen
WFA WIlderness First Aid utbildad ledare
Olycksfallsförsäkring under kursen
Karta & Kompass
InReach satellitkommunikation
Första hjälpenutrustning
Vindsäck

UTRUSTNINGSLISTA
Detaljerad utrustningslista fås vid bokning

HYRA AV UTRUSTNING
Behöver du hyra utrustning? Vi hyr ut tält, ryggsäck, sovsäck, liggunderlag, kök med bränsle och vandringsstavar. Boka utrustning i samband med bokning av kursen.

BOKNING AV MAT
Vi bor i tält och lagar mat gör du själv på friluftskök. Du väljer själv om du själv vill planera din mat inför veckan eller om du vill beställa friluftsmat genom oss. Hinner du inte förbereda mat för turen så kan du boka friluftsmat genom oss. Vi samarbetar med REAL Turmat med ett mycket stort utbud av frystorkade rätter. Boka mat i samband med bokning av turen.

3.liten     4.liten

Fördjupad orientering med hjälp av karta och kompass är ett av kursens viktigaste kursmoment. Men också kunskap om vilka tekniska hjälpmedel som finns samt dess styrkor och brister. (vänstra bilden) Nedsatt sikt på fjället sätter dina navigationskunskaper på prov. Hur tar man ut en kompasskurs och håller kursen? Hur vet jag hur långt jag gått efter 30 minuter utan sikt? (högra bilden)

KURSMÅL
Efter vår Fortsättningskurs "Sommarfjäll 2" är målet; att du på egen hand på ett tryggt sätt skall kunna planera och genomföra övernattningsturer på och vid sidan av vandringsleder i mycket varierad fjällterräng såsom fjällbjörkskogen till låg- till högalpin terräng såväl på som utanför lederna. Undantaget är stora vad, glaciärer och fallriskmiljö. 

KURSMOMENT
Turplanering
Väderleksrapporter och fjällvandring
Packning med särskilt fokus på lätt vikt och säkerhet
Vadning - passage av strömmande vatten upp lårhöjd
Hitta lämpliga lägerplatser och resa tält i blåst
Hålla sig torr och varm - termoreglering
Nödbivackering i skogsterräng och på kalfjället
Säkerhetsutrustning
Kommunikationsutrustning
Fördjupad navigation med karta och kompass
Repetition fjällsäkerhet; färdmeddelande, fjällräddning, kommuniaktionsutrustning
Och massor av annat; såsom småtips som förenklar dina kommande turer...

5.liten     6.liten

En pressenning, ibland kallad tarp, kan användas till mycket. Vindskydd, regnskydd, för att skapa en större absid, för att paketera en nedkyld person... (vänster bild) Att förstå hur och var du kan vada över en fjällbäck eller älv är viktig kunskap för att kunna gå obanat i fjällen. Vi kommer ha mins ett övningspass med vadningsteknik under kursen där vi övar att vada en och en eller i grupp samt går igenom hur vi läser vattnet för att välja rätt plats för vårt vad. (högra bilden) 

SAMLING & AVSLUTNING
Dag 1 09:00 Samling Nikkaluokta fjällstation
Dag 2-6 gör vi en vandring i mycket varierande miljö med allt från låglandsled till snöfält och blockterräng i högfjället. Vart vi går beror på väderleksprognosen.
Dag 6 17:00 Kursavslutning med avlutningsmiddag Kebnekaise fjällstation fjällstation
Dag 7 Egen vandring tillbaka till Nikkaluokta 

TRANSPORT
Det är möjligt att åka med bil eller tåg till kursen. Åker du bil kan du köra hela vägen till Nikkalouktas Fjällstation och parkera där. Åker du tåg, vilket är det vanligaste alternativet, så tar du tåget till Kiruna och därifrån buss. Tåg och buss bokas samtidigt på SJ.  

AKTIVITETSHANDLINGAR
När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar med detaljerad information till den mejladress du uppgav vid bokningen.

     Fjällvatten

Tekniska hjälpmedel som SPOT, InReach, handhållen GPS, Smartphone med appar och höjdmätare kan verkligen både underlätta navigationen, underlätta när vi ska ställa någon sorts väderleksprognos och underlkätta kommunikation med omvärlden i en krissitiuation. Men teknik är tungt och batterier tar slut. Vi tittar på olika alternativ för olika nivåer på turer. 

DATUM & GRUPPER
Har du önskemål om annat kursdatum eller är ni en grupp som vill ha en egen kurs eller kajaktur? Kontakta oss här!

LITTERATUR
Vill du förbereda dig väl inför turen så beställ boken; Stora boken om fjällvandring, Staffan Ekholm Calazo Förlag

Boken på 440 sidor rekommenderas av SFLO Svenska Fjälledarorganisationen som kurslitteratur för vandrare och andra som ska vistas på fjället och som kurslitteratur vid utbildning av fjälledare. Den täcker in allt från nybörjarturer mellan stugor, toppturer, tältturer och exepeditionsliknande turer i väglöst land såsom Sarek.

Boken kan förbeställas i samband med bokning av kursen. 
Pris 350 kronor

9789189541658 1


Fjällvandring fortsättning
2025-08-26 10:00 till 2025-08-31 17:00
4 + platser kvar
Antal:

Köp presentkort till Fjällvandring fortsättning

Beställare

Förnamn*
Efternamn*
E-post*
Gatuadress*
Postnummer*
Ort*
Telefonnummer*

Mottagare

Förnamn*
Efternamn*

Presentkort

Presentkort till "Fjällvandring fortsättning" kostar 7990 kr.
Vill du ställa presentkortet på annat belopp fyll i önskat belopp här.
kr

PRESENTBOX & KURSLITTERATUR

Köp presentkortet tillsammans med kurslitteraturen, så paketerar vi ditt presentkort och bok i en fin presentbox utan extra kostnad. Frakt 105 kronor.

Godkännande

Betalningssätt


Kostnad: 7990 kr
Varav moms: 452 kr