• Telemark

     

      Certifierade kurser sedan 1998

Fjällvandring nybörjarkurs

Följ med våra certifierade fjälledare på sommarfjällskurs i Jämtlandsfjällen. Lär dig om tältliv, orientering, vadning, vägval, fjällnaturen, fjällväder, utrustning.... 4 dagar, 5990:-

Följ med på en lärorik sommarfjällskurs i den Jämtländska fjällvärlden. Det här är kursen för dig som har prövat på vandring förut, exempelvis på låglandsleder eller mellan stugor. Nu vill du utvecklas och bli en självständig vandrare på och utanför vandringslederna i lågalpin miljö. Vi sover i tält lagar mat på friluftskök.

Följ med på en lärorik och mycket avkopplande kurs i vackra Jämtlandsfjällen. Under fyra dagar hjälper vi dig att utvecklas från en att vara låglandsvandrare till att bli en självgående vandrare med kunskaper att planera och genomföra övernattningsturer med tältboende i fjällmiljö. Vi utlovar många skratt, nya kunskaper och inte minst väldigt vackra omgivningar!

Nybörjarkurs fjällvandring 3     2.liten

Kursen startar vid Storulvåns fjällstation. Första halva dagen är vi kvar i närområdet och övar på att slå upp tält, packar våra ryggsäckar och så blir det en del föreläsning kring bland annat värmereglering, materielval, utrustning, fjällväder mm. Efter härliga dagar på fjället återvänder vi till Storulvåns fjällstation där vi avslutar med middag. (vänstra bilden) Vi tycker om att jobba med må grupper. Det ger större upplevelser och bättre förutsättningar för inlärning. Bild från sommarfjällskurs 2021. (Högra bilden)


✅ SFLO Svenska Fjälledarorganisationen Certifierade Fjälledare 
✅ Max 8 deltagare 
✅ Möjlighet att hyra all nödvändig utrustning vid bokning
✅ Möjlighet att beställa friluftsmat för hela turen vid bokning
✅ Olycksfallsförsäkring under kursen
✅ Nybörjarkurs i lugnt tempo
✅ Vacker vandring i storslaget fjällområde
✅ Fokus på lärande, upplevelse och fjällmiljön
✅ 1 lunch och 1 middag samt bastu på Storulvåns fjällstation


Fjälledare logo

INSTRUKTÖR
Certifierad fjälledare SFLO Svenska Fjälledarorganisationen

SOMMARFJÄLLKURS 1
Vandring på och utanför vandringslederna i subalpin och lågalpin terräng. Matlagning på friluftskök och boende i tält. 10-15 km vandring per dag.

FÖRKUNSKAPSKRAV
Du behöver inte ha gått i fjällen med tält förut. Men du vandrat tidigare men då kanske mellan stugor i fjällen eller längs låglandsleder. Du har normal kondition och har inför turen kontrollerat att du orkar gå 10-15 km på en dag med ca 14-17 kg packning i kuperad terräng. Är du osäker på om kursen passar dig så kontakta oss innan bokning.

Åldersgräns 18 år, 16 år med målsmans underskrift eller 14 år i sällskap av målsman. 

AKTIVITETSOMRÅDE
Jämtlandsfjällen, Vålådalens naturreservat

När du ger dig ut på kurs med oss får du också se vackra platser. Den här kursen lägger Vålådalens naturreservat. Ett mycket vackert och mindre besökt fjällområde perfekt för fjällturer med boende i tält. Exakt var vi går får vädret tillsammans med guiderna som hittar utan och innnan i området avgöra.  

4.liten      3.liten     

Handölan skär genom Jämtlandsfjällen och ringlar sig från fjället ner mot sjön Ånn. Det är längs Handölan vår vandring brukar börja. (vänstra bilden) Det är detta vi har väntat på. Vandring med milsvid utsikt över kalfjällets vidder. Tjallingklumpen 1267 möh i bakgrunden. Bild från sommarfjällskurs 2021 (högra bilden)

PRIS
5 990 kronor

DETTA INGÅR I KURSAVGIFTEN

Certifierad Fjälledare, SFLO Svenska Fjälledarorganisationen
WFA WIlderness First Aid utbildad ledare
Olycksfallsförsäkring under kursen
InReach satellitkommunikation
Karta över området & kompass 
Första hjälpenutrustning
Vindsäck
Lunch första dagen på Storulvån
Avslutningsmiddag på Storulvån

UTRUSTNINGSLISTA
Detaljerad utrustningslista fås vid bokning

HYRA AV UTRUSTNING
Behöver du hyra utrustning? Vi hyr ut tält, ryggsäck, sovsäck, liggunderlag, kök med bränsle och vandringsstavar. Boka utrustning i samband med bokning av kursen.

BOKNING AV MAT
Vi bor i tält och lagar mat gör du själv på friluftskök. Du väljer själv om du själv vill planera din mat inför veckan eller om du vill beställa friluftsmat genom oss. Hinner du inte förbereda mat för turen så kan du boka friluftsmat genom oss. Vi samarbetar med REAL Turmat med ett mycket stort utbud av frystorkade rätter. Boka mat i samband med bokning av turen.

3.liten     4.liten

Orientering med hjälp av karta och kompass är ett av kursens viktigaste kursmoment. Men också kunskap om vilka tekniska hjälpmedel som finns samt dess styrkor och brister. (vänstra bilden) Allt smakar extra gott på fjället. Maten lagar vi på friluftskök, vatten tar vi ur närmsta jåkk. Detta är lyx!

KURSMÅL
Efter vår nybörjarkurs är målet; att du på egen hand på ett tryggt sätt skall kunna planera och genomföra övernattningsturer på och vid sidan av vandringsleder i snällare fjällterräng såsom fjällbjörkskogen och lågalpin terräng. Alltså inga stora vad, glaciärer, blockterräng, alpin terräng eller fallriskmiljö. 

KURSMOMENT
Turplanering
Väderleksrapporter och fjällvandring
Ledsystem och stugor i fjällen
Allemansrätt och fjällvandring
Skyddade naturområden
Packning och inställning av ryggsäck
Vadning, enklare passage av strömmande vatten upp till max knädjup
Hitta lämpliga lägerplatser och resa tält i blåst
Hålla sig torr och varm

Vandringsutrustning
Klädsel
Säkerhetsutrustning
Grunder i orientering på sommarfjället med karta och kompass
Fjällsäkerhet; färdmeddelande, fjällräddning, kommuniaktionsutrustning
Vandring olika årstider
Köksutrustning samt val av bränsle
Matlagning på friluftskök
Vatten, går det dricka allt vatten i fjällen?
Och massor av småtips som förenklar dina kommande turer!

5.liten     6.liten

Att förstå hur och var du kan vada över en fjällbäck eller älv är viktig kunskap för att kunna gå obanat i fjällen. Vi kommer gör minst ett mindre vad under kursen. (vänstra bilden) Fjällbjörkskogen erbjuder skydd när det brallar i på kalfjället. men det finns också mycket att lära av träden.Vet du till exempel hur man ser på björkarna vad det vanliga snödjupet är på en plats?

DAG FÖR DAG
Dag 1 På morgonen träffas vi 10.00 utanför Storulvåns fjällstation för att gå igenom turen, vädret och ordna med utrustningen. Vi övar att slå upp tält, tittar närmre på viss utrustning och pratar värmereglering. Lunch äter vi på Storulvån. Efterlunchen startar vår vandring. Boende sker i tält.
Dag 2-3 Vandring mixat med kursmoment i vacker fjällmiljö med matlagning på friluftskök och boende i tält. 
Dag 4 Vandring tillbaka till fjällstationen. Kursen avslutas 17.00 men väl på stationen väntar bastubad och avslutningsmiddag (ingår i kurspriset). Middag slut ca 21.00. Vill man bo kvar en natt efter kursen går det bra att låna tält. Den som vill bo på fjällstationen bokar själv in sig där. 

SAMLINGSPLATS & PARKERING
Vi träffas på Storulvåns Fjällstation. Kommer du med bil så parkera på betalparkeringen vid Fjällstationen. När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar till den mejladress du uppgav vid bokningen. I den finns detaljerad information.

TRANSPORT
Det är möjligt att åka med bil eller tåg till kursen.

Åker du bil kan du köra hela vägen till Storulvåns fjällstation och parkera på långtidsparkeringen ett par hundra meter från stationen som är vår samlingsplats.

Åker du tåg så tar du tåget till antingen Enafors eller Duved beroende på avgångstid. Därifrån åker du vidare med buss. SJ släpper sina sommarbiljetter i slutet av mars.

AKTIVITETSHANDLINGAR
När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar med detaljerad information till den mejladress du uppgav vid bokningen.

tält     Fjällvatten

På kursen bor vi i tält på fjället. Men var är det lämpligt eller olämpligt att slå upp tältet i fjällen? Och vad gäller egentligen för regler för tältning och lägerliv i olika fjällområden? (vänstra bilden) Högsta formen av lyx. Porlande och klart fjällvatten i överflöd. Bara att sätta kåsan i bäcken för att släcka törsten på turen. Men vilket vatten kan vi dricka respektive bör vi inte dricka? (högra bilden)

DATUM & GRUPPER
Har du önskemål om annat kursdatum eller är ni en grupp som vill ha en egen kurs eller kajaktur? Kontakta oss här!

LITTERATUR
Vill du förbereda dig väl inför turen så beställ boken; Stora boken om fjällvandring, Staffan Ekholm Calazo Förlag

Boken på 440 sidor rekommenderas av SFLO Svenska Fjälledarorganisationen som kurslitteratur för vandrare och andra som ska vistas på fjället och som kurslitteratur vid utbildning av fjälledare. Den täcker in allt från nybörjarturer mellan stugor, toppturer, tältturer och exepeditionsliknande turer i väglöst land såsom Sarek.

Boken kan förbeställas i samband med bokning av kursen. 
Pris 350 kronor

9789189541658 1


Fjällvandring nybörjarkurs
2025-08-19 10:00 till 2025-08-22 17:00
4 + platser kvar
Antal:

Köp presentkort till Fjällvandring nybörjarkurs

Beställare

Förnamn*
Efternamn*
E-post*
Gatuadress*
Postnummer*
Ort*
Telefonnummer*

Mottagare

Förnamn*
Efternamn*

Presentkort

Presentkort till "Fjällvandring nybörjarkurs" kostar 5990 kr.
Vill du ställa presentkortet på annat belopp fyll i önskat belopp här.
kr

PRESENTBOX & KURSLITTERATUR

Köp presentkortet tillsammans med kurslitteraturen, så paketerar vi ditt presentkort och bok i en fin presentbox utan extra kostnad. Frakt 105 kronor.

Godkännande

Betalningssätt


Kostnad: 5990 kr
Varav moms: 339 kr