• Telemark

     

      Certifierade kurser sedan 1998

Kajak Skärgårdskurs

Lär dig allt du behöver om skärgårdspaddling på denna unika kurs i ytterskärgården. Vi utlovar massor av övningar, bad och lata stunder på solvarma klippor. EPP nivå 1-2 GRÖN 5 dagar, 5 990:-

Lär dig allt du behöver om turpaddling i skärgårdsmiljö! Följ med på kajakkurs i Stockholms vackra ytterskärgård. Massor av övningar, bad, lata stunder på solvarma klippor och turpaddling i vacker skärgårdsmiljö. Kan det bli bättre? Kursen är perfekt för dig som fortfarande är på nybörjarstadiet men som nu vill lära dig allt du behöver och samtidigt få en skön paddeltur i Stockholms ytterskärgård.

"Gick 5 dagars paddlingskurs för nybörjare. Hade otroligt proffsiga guider! Gillade kursens upplägg med var ande av teknik och mängdpaddling. Mycket uppskattad tur." 
Linnea, deltagare på Kajak Skärgårdskurs

Karga klippor, trånga kanaler, rikt fågelliv och paddelvatten som ibland inte är djupare än att endast kajaker tar sig fram. Med den här kursen har vi hög ambition. Inte bara när det kommer till kursmoment utan även när det kommer till paddelområde. Hög instruktörskompetens, liten grupp, högklassig utrustning och fantastisk miljö gör kursen oslagbar tycker vi! 

Arholma Landsort sid 368 kopia

Upplev ytterskärgården med de karga klipporna, trånga kanaler, rika fågellivet, magiska lägerplatser och paddelvatten som ibland inte är djupare än att endast kajaker tar sig fram. Paddling blir inte bättre än här ute!

 

✅ Svenska Kanotförbundet Havskajakledare & Examinator
✅ Max 8 deltagare
✅ All kajakutrustning kan hyras vid bokning
✅ All friluftsutrustning kan hyras vid bokning
✅ Friluftsmat för hela turen kan beställas vid bokning
✅ Olycksfallsförsäkring under kursen
✅ Kursnivå 1&2 Europeiska paddelpasset
✅ Unik kajakkurs i Stockholms ytterskärgård
✅ GULT paddelpass ingår


Auktoriserad Utbildare 2023       europaddlepass logga     

INSTRUKTÖR
Svenska Kanotförbundet, Havskajakledare 
Europeiska Paddelpasset, Examinator nivå 4 RÖD
WFA Wilderness First Aid

FÖRKUNSKAPSKRAV
Förkunskapskrav är vår endagars Nybörjarkurs eller motsvarande kunskap.Du behöver alltså inte vara erfaren för att följa med ut på denna långa kurs men du har en del grunder. Åldersgräns på denna kurs är 18 år, 16 år med målsmans tillstång eller 14 i sällskap av målsman.

AKTIVITETSOMRÅDE
Björnö-, Långviksskär- och Junfruskär naturreservat. Varierar beropende på väder och vind. Men målet är ytterskären.

PRIS
5 990 kronor

DETTA INGÅR I KURSAVGIFTEN

Certifierade instruktörer 
Våtdräkt för badövningar
Kursmaterial som karta över paddelområdet, kompass, pump, flottör
Olycksfallsförsäkring under kursen
Säkerhetsutrustning såsom; stormcag, Inreach nödsändare, första hjälpen...
GULT paddelpass

FRISKVÅRD
Denna aktivitet kan bokas med Stockholms Guidebyrås Friskvårdskort då aktiviteten är godkänd av Statteverket som skattefri motion och friskvård. Läs mer om vårt Friskvårdskort

1 liten     2 liten

Högsommar, spegelblankt och livet blir inte bättre. Här lämnar vi Nämdö och siktar på Braka i Jungfruskärs naturreservat. (vänstra bilden) Nattläger, bad och såsmåningom middagsmat på Tärnskär. Yttersta skäret.(Högra bilden)

UTRUSTNING
Fler och fler deltagare kommer numera med egen utrustning. Därför har vi lagt kajakutrustning och utrustning för övernattning som tillval för denna kurs. Glöm inte boka kajakutrustning, liggunderlag, sovsäck, tält och kök om du behöver hyra.

HYRA AV KAJAKUTRUSTNING
Behöver du hyra kajak, paddel, flytväst och kapell gör du det samtidigt med bokning av kursen.

HYRA AV UTRUSTNING FÖR ÖVERNATTNING
Behöver du hyra tält och friluftskök med tillbehörande gas? Boka in dig i våra tält samt hyr gaskök i samband med bokning. 

MAT
Hinner du inte förbereda mat för hela veckokursen så kan du boka friluftsmat genom oss. Vi samarbetar med REAL Turmat med ett mycket stort utbud av frystorkade rätter. 

3 liten      4 liten

Morgonsamling och genomgång av dagens paddeltur. Tärnskär i Långvidksskärs naturreservat. (vänstra bilden) Läsa karta, ta ut en kurs, läsa av en bäring, triangulering, karttecken, karta vs sjökort och fart/tid/distans är något av allt vi jobbar med inom navifgation. Braka i Jungfruskärs naturreservat. (Högra bilden)

VEM PASSAR KURSEN?
Kursen börjar på grundnivå och är för dig som fortfarande är på nybörjarstadiet och som vill utvecklas under en längre tur. Men kursen kan även passa dig med större erfarenhet och som nu vill komma ut på en social ytterskärgårdstur och vill finslipa den teknik och räddning du redan kan. Hör du till denna kategori ser vi till att du får öva på momenten som passar din kunskapsnivå.

EPP grönt pass

GULT & GRÖNT PADDELPASS
Innehållet i denna kurs motsvarar upp till grön nivå 2 i Paddelpasset. Dessutom har vi lagt till ytterligare moment som vi anser viktiga för att du ska ha en stabil grund att stå på inför dina egna övernattningsturer. Efter avslutad kurs kan du om du vill boka in dig på en separat examination för att få ett GRÖNT paddelpass. Examinationstillfällen

PADDELPASSET
Paddelpasset är den svenska versionen av det Europeiska paddelpasset som är en internationell standard för kvalitetssäkring av kajakkurser i Frankrike, Sverige, Norge, Storbritannien, Irland, Slovenien, Tyskland, Finland och Danmark. Paddelpassets nivåer 1-5 går från vit, gul, grön, blå, röd till svart (varav svart ej är etablerad i Sverige ännu)
Läs mer om Paddelpasset

KURSMÅL
Målet är att du efter avslutad kurs har sådana kunskaper inom friluftsliv, navigation, sjövägsregler, paddelteknik och räddning att du kan planera och genomföra turpaddlingar i sjöar, inner- och mellanskärgård samt efter några egna turer även i ytterskärgård.

KURSUPPLÄGG
Efter packning och genomgång av turen söker vi oss ut bland skären. Har vi tur når vi, om vädret tillåter, de eftertraktade yttersta skären. Vi bor i tält. Var vet vi sällan i förväg. Det får vädret tillsammans med guiderna som hittar i området som i sin egen ficka avgöra. Förhoppningsvis får du njuta av matlagning i kvällssol och bad med utsikt mot horisonten. Och när du kommer hem igen gör du det som nybliven kajakexpert.Varje kursdag består av ett pass turpaddling på 10-20 km där vi förflyttar oss från lägerplats till lägerplats. Varje dag har vi dessutom ett till två övningspass där vi övar teknik, räddning, navigering etcetera.

1 liten     2 liten

Högsommar, spegelblankt och livet blir inte bättre. Här lämnar vi Nämdö och siktar på Braka i Jungfruskärs naturreservat. (vänstra bilden) Nattläger, bad och såsmåningom middagsmat på Tärnskär. Yttersta skäret.(Högra bilden)

KURSMOMENT
Kursmomenten motsvarar EPP nivå 2 GRÖN. Vi har valt att lägga till många moment som är specifika och viktiga för Havskajakpaddling på denna nivå. Vi fördjupar oss därför i navigation, sjövägsregler, turplanering och lägerteknik.

Kajakutrustning - paddel, kapell, kajak
Säkerhetsutrustning - flottör, flytväst, visselpipa och pump
Packning av kajaken - viktfördeling, placering i kajaken etc.
Sittställning - val och tillpassning av kajak
Lyfta och bära kajak - tom och packad 
Istigning och urstigning - från strand och brygga
Samlas i flotte på vattnet
Balans i kajaken - kontakt med kajaken
Undvika att kapsejsa med hjälp av stöttning
Skonsam och effektiv framåtpaddling
Stoppa kajaken - bromstag
Backa kajaken - backtag
Kurskorrigera - sveptag
Förlytta kanoten i sidled - sidledsförflyttning med T-drag och vrickning
Svänga med lågt stöd
Svänga med akterligt roder
Svänga med förliga styrtag
Kantning och lutning
Kombinera kantning med styrtag för att svänga effektivt
Skeddans funktion

Kapsejsning och ensamräddning
Kapsejsning och kamraträddning 
Bogsering av trött eller skadad paddlare 
Bogsering med kort och lång lina
Bogsering av paddlare utan kajak
Krav på bogsersystem

Grunder i navigation med karta
Grunder navigation med kompass

De vanligaste sjövägsreglerna
Farledsöverfart
Olycksförebyggande
Väderlekleksrapporter, väder och paddling
Färd efter förmåga
Funktionell telefoni
Larma med telefon 
Användbara Appar för navigation, larma, väder

Allemansrätt och paddling
Lägerliv vid kajakpaddling
Säl- och fågelskyddsområden
Naturreservat och nationslparker

6 liten      8 liten

"Det ska va gött att leva annars kan det kvitta. Gött o leva annars kan det kvitta. Spring inte runt o vela. Då sabbar du det hela. Det ska va gött gött gött o leva!" Galenskaparna (vänstra bilden) Upplev de öppna ytorna i ytterskärgården. Som att vandra på kalfjället. Fast i kajak. (Högra bilden)

SAMLINGSPLATS & PARKERING
När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar till den mejladress du uppgav vid bokningen. I den finns detaljerad information.

TRANSPORT
Det är möjligt att åka kommunalt till aktiviteten. 

AKTIVITETSHANDLINGAR
När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar till den mejladress du uppgav vid bokningen.

DATUM & GRUPPER
Har du frågor kring kursen? Osäker på om det är rätt kurs för dig? Kontakta oss här!

KURSLITTERATUR
Stora boken om kajakpaddling, Staffan Ekholm Calazo Förlag 2018 rekommenderas av Svenska Kanotförbundet för utbildning inom den svenska versionen av EPP Europeiska Paddelpasset nivå 1-4 samt rekommenderas även som litteratur för blivande examinatörer och havskajakledare. Kurslitteraturen är inte obligatorisk men rekommenderas eftersom boken tar upp och illustrerar alla tekniker som gås igenom under kursen. 

Boken kan beställas i samband med bokning av kursen. 
Pris 350kr

GUIDEBOK
Vill du läsa lite om paddelområdet i förväg och ha en guidebok som du kan använda dig av efter turen?  Paddla kajak i Stockholms skärgård avhandlar den bästa paddlingen i Stockholms skärgård. I boken beskrivs lämpliga utgångspunkter och vägval beroende på väder, vind och erfarenhet. Boken ger tips på fina sandstränder, mysiga caféer och kajak­uthyrare, blandat med anekdoter och kulturhistoria. Boken tilldelades Svenska Publishingpriset 2009 

Boken kan beställas i samband med bokning av kursen. 
Pris 295 kr

Stora boken om kajakpaddling 3d 400x442calazo paddla kajak i stockholms skaergard 2a uppl 1


Kajak Skärgårdskurs
2024-07-22 13:00 till 2024-07-26 16:00
4 + platser kvar
Antal:

Köp presentkort till Kajak Skärgårdskurs

Beställare

Förnamn*
Efternamn*
E-post*
Gatuadress*
Postnummer*
Ort*
Telefonnummer*

Mottagare

Förnamn*
Efternamn*

Presentkort

Presentkort till "Kajak Skärgårdskurs" kostar 5990 kr.
Vill du ställa presentkortet på annat belopp fyll i önskat belopp här.
kr

PRESENTBOX & KURSLITTERATUR

Köp presentkortet tillsammans med kurslitteraturen, så paketerar vi ditt presentkort och bok i en fin presentbox utan extra kostnad. Frakt 105 kronor.

Godkännande

Betalningssätt


Kostnad: 5990 kr
Varav moms: 339 kr