• Telemark

     

      Certifierade kurser sedan 1998

Aidklätterkurs

Introduktion till hantverket aidklättring. På denna auktoriserade aidkurs lär du dig aidklättra repsolo, du lär dig jumarera och du lär dig använda skyhooks, stegar, daysis, jumars, fifikrok, microkilar... Stockholm 9 timmar, 2 190:-

Lär dig hantverket aidklättring. Förutom att en ny klättervärld kommer öppna sig och att din utomhussäsong förlängs så kommer du även bli en mer komplett och säkrare klättrare. Och kanske hägrar sedan en tur till någon storvägg i framtiden. Instruktörerna är auktoriserade genom Svenska Klätterförbundet.

Denna auktoriserade aidklätterkurs är första steget av våra två kurser i hantverket aidklättring. Under denna väldigt innehållsrika kurs lär du dig egentligen allt du behöver för att komma igång maed iadklättring. Under denna första kurs läggs stort fokus på systemen för solosäkrad klättring, jumarering och rensning av en artificiell klättertur. Du kommer att klättra och rensa flera leder av svårighetsgraden C1-C2

Aid 2020 kopiera

Lär dig ett effektivt system för att klättra och rensa en aidled "cleant" alltså med stegar och daysis samt traditionella säkringar som kilar och kamsäkringar - utan att göra åverkan på klippan. Och så får man öva sig på att exempelvis göra sky-hook moves...


✅ SKF Svenska Klätterförbundet auktoriserad klippinstruktör
✅ Max 4 deltagare per Auktoriserad instruktör
✅ Lån av specialutrustning för aidklättring
✅ Olycksfallsförsäkring under kursen
✅ Lär in en effektiv Aidsekvens soloaid
✅ Använd specialutrustning som skyhooks, stegar, daysis, jumars, fifikrok, microkilar
✅ Klättra en artificiell led med vårighetsgrad A1-C1
✅ Rensa en artificiella leder med hjälp av jumarering

           
SKF instruktor

INSTRUKTÖR
SKF Auktoriserad klippklätterinstruktör, Svenska Klätterförbundet 

KURSEN
På denna kurs ligger största delen av fokuset på den del av aidklättringen som sker med hjälp av kilar, kamsäkringar och olika skyhooks. Alltså den del vi kallar clenaid och som inte lämnar några spår på klipporna. Det är framförallt denna del av aidklättringen som är nyttig att kunna för att exempelvis passera ett krux på en långtur. 

Vi diskuterar  och jämför Cleanaid och Teknisk aid utifrån acess och klätteretik. Då dessa inriktningar ställer olika krav på klippan, acessen på klippan och på själva klätterlederna. Under kursens gång får du även pröva på att använda utrustning för teknisk aid, såsom hammare, mejsel, aluheads och rurps etcetera. 

2 Aid 1     Aid 1

På Aidklätterkurs 1 ligger fokus på att få ett fungerande system för att aidklättra en replängs solo. Utrustningen som används är olika typer av kilar, kamsäkringar och hooks som Talon, Skyhook och Camhook.

Blir du sedan hooked så rekommenderar vi att du följer med till Svartgöl utanför Linköping där vi varje år har en helgkurs i Aidklättringens tecken. Klippan är nämligen helt avsatt till aid och här kan vi gå loss ordentligt med vår old-school-klättring. Vi kallar helgen "Aidkurs 2" och den består i en dags kurs med teknisk aidklättring och användande av specialutrustning som; aidhammare, lost arrows, rurps, birdbeaks, aluheads, copperheads, funkyness device mm.

Denna kurs kan endast bokas efter genomförd Aidkurs 1. En superkul helg för den tekniskt intresserade klättraren! Läs mer om Aidkurs 2

FÖRKUNSKAPSKRAV
För att få utbyte av denna kurs bör du vara van utomhusklättrare. Du har kunskaper motsvarande grundkurs och fortsättningskurs i traditionell klättring på egna säkringar. Du kan alltså bygga ankare, fira dig från klippa på olika sätt samt klättrar som försteman på kil. 

DETTA INGÅR I KURSAVGIFTEN
All nödvändig specialutrustning, se nedan
SKF Svenska Klätterförbundet auktoriserad klippklätterinstruktör
Olycksfallsförsäkring under kursen

PRIS
2 190 kronor

5 Aid 1     3 Aid 1      

Under kursen övas även specialtekniker för aid som (till vänster) jumarering för att rensa en led som andreman och (till höger) att "highsteppa" för att nå långt och på så vis bli effektiv på väggen.

UTRUSTNING
I kursavgiften ingår ett utrustningspaket med specialutrustning för aidklättring såsom; stegar, daysis, jumars, grigri, olika hooks samt fifi-krok. Men kursdeltagarna förutsätts själva ha ett komplett rack för trad-klättring. Detaljerad utrustninglista skickas ut automatiskt vid bokning av kurs. Där framgår vad deltagaren själv behöver ta med och vad som finns att låna av oss.

FRISKVÅRD
Denna aktivitet kan bokas med Stockholms Guidebyrås Friskvårdskort då aktiviteten är godkänd av Statteverket som skattefri motion och friskvård. Läs mer om vårt Friskvårdskort

KURSTID
9-18.00

AKTIVITETSOMRÅDE
Vårdberget, Stockholm

SAMLINGSPLATS & PARKERING
På parkeringen ovanför Vårdberget 30 minuter innan kurs.

AKTIVITETSHANDLINGAR
När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar till den mejladress du uppgav vid bokningen.

4 Aid 1     Aid 2

En Aidklätterkurs är både utvecklande och social då man hänger bredvid varandra i var sitt rep och prartar om ditt och datt under dan. Den är också rejält spännande emellanåt. Menar instruktören allvar? Ska man verkligen stå i den där?!

KURSMÅL
Det övergripande målet är att lära en effektiv och säker sekvens för aidklättring och rensning av en artificiell led. Efter avslutad kurs skall du på ett säkert sätt kunna;
- ledklättra en artificiell led med en metod för av svårighetsgrad A1-C1
- ledklättra med en metod för soloaidning
- rensa en artificiell led med hjälp av jumarering
- rensa en artificiell led på travers

KURSMOMENT
Etik, allemansrätt och acess kring aidklättring 
Graderingssystem C och A
Utrustningskunskap och användning av; aidstegar, daisy chains, jumars, fifi-krok, sky hooks, mikrokilar, olika karbiner 
Repetition av kraven på en ankare/standplats
Bottenankare för solosäkrad aidklättring
Metod för självsäkring vid soloaid med dubbelt halvslag och ATC-guide
Solosäkrad klättring C1- C3 med backuprep
Uttoppning med övergång från aid till friklättring
Jumarering i brant terräng
Jumarering i flack terräng
Rensning av aidled samt rensning i tak och på travers
Sekvens för för aidklättring
Metod för att high-steppa
För och nackdelar med daysichains
Sekvens för att aidklättra förbi ett crux med befintlig klätterutrustning på långtur
Presentation av utrustning för teknisk aid
Terminologi såson bounca, leap-frogga, high-steppa...
Övning i att placera aluheads, rurps, birdbeaks...

PRIVAT KLÄTTERKURS
Vi skräddarsyr kurser i Stockholm, Nyköping och på Costa Blanca i Spanien. Boka er privata instruktör och öva på just det ni vill. Läs mer om att boka privat instruktör

GRUPPER
Vi skräddarsyr även klättring för större grupper. Vill du boka för en skola eller en större privat grupp? Läs mer om att boka klättring för grupp

KURSLITTERATUR
Avancerad klättring och repteknik Nils Ragnar Gustavsson, Calazo Förlag
Kurslitteraturen är inte obligatorisk, men boken används kontinuerligt för att återkoppla till praktiska övningar som vi genomfört under dagen. Boken ger ett också ett mycket bra stöd för att bibehålla (och utöka) kunskapsnivån efter genomförd kurs.

Boken rekommenderas av Svenska Klätterförbundet för SKF normerade kurser som; fortsättningskurs, kamraträddningskurs, aidklätterkurs och hjälpinstruktörskurs. 

Boken kan beställas i samband med bokning av kursen. 
Pris 390kr

Avancerad klattring och rephantering low 400x442


Aidklätterkurs
2024-10-15 08:30 till 2024-10-15 18:00
2 + platser kvar
Antal:

Köp presentkort till Aidklätterkurs

Beställare

Förnamn*
Efternamn*
E-post*
Gatuadress*
Postnummer*
Ort*
Telefonnummer*

Mottagare

Förnamn*
Efternamn*

Presentkort

Presentkort till "Aidklätterkurs" kostar 2190 kr.
Vill du ställa presentkortet på annat belopp fyll i önskat belopp här.
kr

PRESENTBOX & KURSLITTERATUR

Köp presentkortet tillsammans med kurslitteraturen, så paketerar vi ditt presentkort och bok i en fin presentbox utan extra kostnad. Frakt 105 kronor.

Godkännande

Betalningssätt


Kostnad: 2190 kr
Varav moms: 124 kr