• Telemark

     

      Certifierade kurser sedan 1998

Jojoleden Kebnekaise

"Jojoleden", även kallad "Trepassleden" är ett äventyr till fots i Kebnekaisemassivets centrala delar med högalpin vandring som bjuder på storslagna vyer. 6 dagar, 6 990:-

Följ med på en makalös vacker vandring längs den storslagna Jojoleden. Leden som ibland även kallas "Trepassleden" går från Nallo till Tarfala över tre höga bergspass i Kebnekaisefjällens centrala högalpina delar. Det här är ett äventyr till fots som bjuder på storslagna utsikter, kittlande brant vandring och rejält motstånd i form av blockstensterräng och många fallhöjdsmetrar.

Vi säger det direkt. Den här turen är krävande. Den kräver bra kondition, genomtänkt och inte allt för tung packning. Men den är fantastisk!

Den är alltså inte för dig som är ny vandrare utan för dig som vandrat en del i fjällen, så väl på rösade vandringsleder som i obanad terräng och som nu i sällskap med andra vill göra denna klassiker. Vi utlovar en utmanande tur, gott sällskap och inte minst majestätiska omgivningar!

   1. STOR Sjön Unna Räitastugan LITEN

Bild tagen från Unna Räitastugan ut över sjön 1211. I fonden syns Tjäktjajåkka 1820 möh med Tjäktjatjåkkaglaciären. Här vid stugan börjar det som kallas Jojoleden också kallad Trepassleden då den tar vandraren över tre höga bergspass.


✅ SFLO Svenska Fjälledarorganisationen Certifierade Fjälledare 
✅ Maximalt antal deltagare 6 
✅ Möjlighet att hyra all nödvändig utrustning vid bokning
✅ Möjlighet att beställa friluftsmat för hela turen vid bokning
✅ Olycksfallsförsäkring under kursen
✅ Mycket krävande vandring med upp 20 km/dag eller 1000 fallhöjdsmeter/dag 
✅ Vanding på låg och högfjället längs rösad led, orösad led och besvärlig blockstensterräng.
✅ Oerhört vacker vandring i storslaget fjällområde
✅ Fokus upplevelse och fjällmiljön 


Fjälledare logo

INSTRUKTÖR
Certifierad fjälledare SFLO Svenska Fjälledarorganisationen

TUREN
72 kilometer vandring med totalt 1800 fallhöjdsmetrar såväl upp som ner. Vandring på och utanför vandringslederna i låg- till högalpin terräng. Matlagning på friluftskök och boende i tält. Längsta vandringsdagen (själva trepassleden) är ca 12 timmar. Längsta vandringsdagen i kilometer är ca 22 km.

TURENS STRÄCKNING 
Nikkaluokta-Vissttasvaggi-Nallo-Unna Räitta-Tarfala-Kebnekaise fjällstation-Nikkaluokta

FÖRKUNSKAPSKRAV
Lämpliga förkunskaper är att ha genomfört  en eller flera vandringar med tält i varierad fjällmiljö. Du har god kondition och har inför turen kontrollerat att du orkar gå 20-25 km på en dag med ca 14-15 kg packning i kuperad terräng och blandat underlag. 

Är du osäker på om kursen passar dig så kontakta oss innan bokning.

Åldersgräns 18 år

När du ger dig ut på kurs med oss får du också se vackra platser. Den här turen i Kabnekaisefjällens inre delar är verkligen ett exempel på det.  Ett alpint och mycket vackert och omväxlande vandringsområde som ställer krav på självständigthet, god fysik och väl anpassad utrustning. 

4.liten     3.liten     

Bilden till vänster; Vandring upp genom Tarfaladalen in mot Jojoledens start om man börjar från Tarfaladalen och går i nordvästlig riktning mot Nallo. Bilden till höger; Vägvisare vid Nallo som pekar in mot Unna Räita där leden startar om man går den i sydostlig riktning.

DETTA INGÅR I KURSAVGIFTEN

Certifierad Fjälledare, SFLO Svenska Fjälledarorganisationen
WFA WIlderness First Aid utbildad ledare
Olycksfallsförsäkring under kursen
InReach satellitkommunikation
Första hjälpenutrustning
Black Diamond Spikes
Vindsäck
Bastu Tarfala 

UTRUSTNINGSLISTA
Detaljerad utrustningslista fås vid bokning

UTRUSTNINGSKRAV
Turen kräver en genomtänkt och inte allt för tung packning på max 15-16 kilo.
Krav på väl ingångna vandringkängor med vridstyv sula och skaft som skyddar foten mot stukningar och  klämskador. 

HYRA AV UTRUSTNING
Behöver du hyra utrustning? Vi hyr ut tält, ryggsäck, sovsäck, liggunderlag, kök med bränsle och vandringsstavar. Boka utrustning i samband med bokning av kursen.

BOKNING AV MAT
Vi bor i tält och lagar mat gör du själv på friluftskök. Du väljer själv om du själv vill planera din mat inför veckan eller om du vill beställa friluftsmat genom oss. Hinner du inte förbereda mat för turen så kan du boka friluftsmat genom oss. Vi samarbetar med REAL Turmat med ett mycket stort utbud av frystorkade rätter. Boka mat i samband med bokning av turen.

5.liten      6.liten

Bilden till vänster; Kan du se tältet? Placerat vid insteget på insteget av Jojoleden ser det ut som ett nålshuvud jämfört med Kaskasatjåkkas mäktiga nordvägg. Bilden till höger; Här ringlar den orösade Jojoleden från Darfalajavri (Tarfalasjön) över moränryggen invid Kebnepakteglaciären upp mot första bergspasset mellan Giebmebakti och Gaskkasbakti. Storslagen miljö!

SAMLING & AVSLUTNING
Samling dag 1 Nikkaluokta fjällstation 8.00
Avslutning dag 6 Nikkaluokta fjällstation 17.00
Detaljerad information fås automatiskt vid bokning av turen

TUREN DAG FÖR DAG 
Med reservering för justeringar utefter väderlek

Dag 1 08:00 Samling vid Nikkaluokta fjällstation. Vi går igenom utrustning och fixar till det sista inför turen. Vi tittar på väderprognoser, turplanering, säkerhetsutrustning och påbörjar vår vandring upp genom Vistasdalen. Övernattning i tält söder om Vistasstugan.

Dag 2 går vandringen passerar vi Vistasstugan, lämnar björkskogen och söker oss upp mot Nallo genom den mycket storlslagna Stuor Reaiddavaggi, en vandring som bjuder på ca 300 fallhöjdsmetrar. Tältläger vid Nallo. 

Dag 3
Från Nallo börjar det gå mer upp och ner. Efter en vacker vandring genom Stuor Reaidavaggi vänder vi upp mot Unna Räitastugan. Det är här själva Jojoleden börjar. Härifrån väntar tre pass med totalt ca 1000 falhöjdsmetrar upp och ner. Vi tältar antingen vid Una Räita eller i Kaskasavagge. Var beror på väderleksprognos, gruppstorlek etc.

Dag 4
Denna dag gör vi själva Jojoleden med sina upp och ner. Detta är turens tuffaste dag som avslutas i fjällvärldens kanske vackraste och vildaste dalgång, Tarfaladalen. Här väntar bastu och boende på fjällstuga.

Dag 5-6 
Dag 5 och 6 planeras efter väderlek. Kanske behövs en av dagarna som reservdag för dåligt väder, kanske gör vi en topptur på Darfalbakti 1809 möh med bästa utsikten över Kebnekaises syd och nordtoppar. Vandringen tillbaka till Nikkaluokta går över högfjällsplatån Cievrralahku eller längs leden mellan Kebnekaise fjällstation och Nikkaluokta. Oavsett så är vi tillbaka i Nikkaluokta fjällstation senast 17.00 dag 6.

Dag 6
Vandring tillbaka 

TRANSPORT
Det är möjligt att åka med bil eller tåg till kursen. Åker du bil kan du köra hela vägen till Nikkalouktas Fjällstation och parkera där. Åker du tåg, vilket är det vanligaste alternativet, så tar du tåget till Kiruna och därifrån buss. Tåg och buss bokas samtidigt på SJ.  

AKTIVITETSHANDLINGAR
När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar med detaljerad information till den mejladress du uppgav vid bokningen.

 Fjällvatten

Bild tagen i andra passet på väg ner mot Guobirvaggi. Berget i fonden är drakryggen som likt en slumrande drake lagt sig till rätta invid Rabots glaciär. Större delen av själva Jojoleden består av söndersprängt högfjäll med blockstensterräng så räkna med en tuff och lång dag på själva leden. Bär därför så lätt packning som möjligt, men vi har krav på rejäla vandringskängor för att få följa med på turen. Kängorna ska ha en vridstyv sula som ger stöd åt foten och ett skaft som skyddar fötterna från vrickningar och klämskador. 

DATUM & GRUPPER
Har du önskemål om annat kursdatum eller är ni en grupp som vill ha en egen kurs eller kajaktur? Kontakta oss här!

LITTERATUR
Vill du förbereda dig väl inför turen så beställ boken; Stora boken om fjällvandring, Staffan Ekholm Calazo Förlag 2023. Boken på ca 700 sidor i två volymer ges ut vintern 2023/2024.  

Boken kan förbeställas till ett specialpris i samband med bokning av kursen. 
Pris 590kr (698 kr) 


Jojoleden Kebnekaise
2024-08-15 09:00 till 2024-08-20 17:00
3 + platser kvar
Antal:
Jojoleden Kebnekaise
2025-09-03 09:00 till 2025-09-07 17:00
3 + platser kvar
Antal:

Köp presentkort till Jojoleden Kebnekaise

Beställare

Förnamn*
Efternamn*
E-post*
Gatuadress*
Postnummer*
Ort*
Telefonnummer*

Mottagare

Förnamn*
Efternamn*

Presentkort

Presentkort till "Jojoleden Kebnekaise" kostar 6990 kr.
Vill du ställa presentkortet på annat belopp fyll i önskat belopp här.
kr

PRESENTBOX & KURSLITTERATUR

Köp presentkortet tillsammans med kurslitteraturen, så paketerar vi ditt presentkort och bok i en fin presentbox utan extra kostnad. Frakt 105 kronor.

Godkännande

Betalningssätt


Kostnad: 6990 kr
Varav moms: 396 kr