• Telemark

     

      Certifierade kurser sedan 1998

2015-05-29 | Varning för spindlar och träningsvärk! Inga-Lis Grape rapporterar från vår Äventyrsdag.

Varning för spindlar och träningsvärk! Inga-Lis Grape rapporterar från vår Äventyrsdag.

En heldag utomhus som fick även den väl tränade att hitta nya muskler. Ett äventyr som gav mersmak.

Julklappen bestod av muskelarbete och ömma fingertoppar.

–Jag är trött och har lite ont överallt, säger Theo Grape efter tio timmars äventyr.

Han fick dagen i julklapp och i söndags var det dags att utmana kroppen med paddling i havskajaker, klippklättring och grottkrypning.

Friskis&Svettis Äventyrsdag ordnades i samarbete med Stockholms Guidebyrå och sjutton förväntansfulla F&S-deltagare samlades på söndagsmorgonen vid Lilla Tyresö vandrarhem, utanför Stockholm.

Där var det full aktivitet direkt med utdelning av kläder, utrustning och kajaker. Äventyrarna för dagen bestod av ett tjejgäng, en mor och dotter, några par och några grabbar som kom själva. Nybörjare mixat med kunniga.

Instruktörerna Ida och Emil välkomnade alla och presenterade upplägget för dagen – först paddling till berget, sen klättring och grottkrypning.

Alla fick ett kit med vattenflaska, frukt, russin, mugg och matsäck. Teknikgenomgång "bättre att boxa fram, än dra paddeln" och första utmaningen – att komma torrskodd ner i havskajaken.

Efter lite trixande gled alla ut på Kalvfjärden som låg lugn i morgonsolen. Efter en timmes skön paddling tornar Klövberget upp sig, här finns Stockholms bästa klätterklippor och Sveriges tredje största urbergsgrotta.

–Vi drog upp kajakerna, fikade och gjorde oss redo för klipporna och grottan. Klätterskor, selar och rep fanns på plats och efter en kort instruktion började vi ta oss upp på berget. Då var det bra att ha ryggsäck och båda händerna till hjälp eftersom det var ganska brant att ta sig till stället där klippklättringen började.

Röda-lacket klippan på Noret bjuder på utmaningar

Man klättrar två och två och guiderna säkrar alla. Testar att tappa greppet och våga gunga i selen. Tre leder fanns att välja på, två medel och en svårare.

–När vi kom upp på toppen var det en fantastisk utsikt över vattnet. Vi ägde världen och njöt av den goda baguettelunchen!

Sen tillbaka till stranden och grottkrypning. På med hjälm och pannlampa och in i det trånga, kalla mörkret.

Grottan är en 310 meter lång urbergsgrotta och bitvis trång och utmanande.

–Det blev en kille varse som inte kom igenom Nyckelhålspassagen. Som tur är finns det flera sidogångar som leder ut om man känner att det blir för klaustrofobiskt.

Klövbergsgrottan, Stockholms längsta grotta med sina 320 meter

Väl ute i ljuset efter en och en halv timme bland många stora spindlar var det återsamling och fika igen vid sjön. Mycket prat och skratt om allt som alla upplevt.

Vinden friskade i rejält på paddlingen hem. Tekniktips och nu var gänget redo för olika utmaningar. En var att lägga kajakerna tätt intill varandra, bilda en flotte genom att hålla i kompisens kajak och sen klättra över kajakerna.

–Jag kom torrskodd över alla sjutton, säger Theo.

Men Emil blev blöt när han på allas önskemål berättade hur man gör och visade en "eskimåsväng", det vill säga att tippa runt med kajaken och komma upp igen sittandes i kajaken. Applåder och gruppens förtjusning för det.

Trötta efter tio timmars äventyr paddlade alla hem till bryggan där kajakerna fixades upp på släpet. Kramar, leenden, vi ses igen och sen skiljdes alla åt.

–Jag är slut i ryggen och magen efter paddlingen, är öm i armarna och fingertopparna av klättringen och har skrubbsår på knäna efter grottan. Och jag är jätteglad! Det här ska jag göra om. Men först sova, säger Theo och gäspar stort.

Text: Inga-Lis Grape