• Telemark

   

    Certifierade kurser sedan 1998

2018-03-09 | Squamish Canada - sprickklättringsparadis i Tolkienmiljö

Squamish Canada - sprickklättringsparadis i Tolkienmiljö

Drömmer du dig bort på klättersemester i vinterkylan? Låter sprickklättring i världsklass, skogshuggarby i Tolkienmiljöer och underskön utsikt lockande. Dra till Squamish som vår klätterinstruktör Nikki Hammarström och några vänner (som alla kan kännas igen från Guidebyrån) gjorde i höstas. Här är hennes berättelse från Squamish i Canada.

60km norr om Vancouver längs med Highway 99 ligger en liten skoggshuggarby som alla klättrare någon gång i sitt liv har hört talas om. Squamish! Namnet Squamish härstammar från den indianstam som bor här än idag och uttalet för staden är egentligen Sḵwx̱wú7mesh. Staden ligger i den natursköna provinsen British Columbia på Kanadas västkust. Squamish har allt för den äventyrslystna själen och klättringen håller yttersta världsklass! Oavsett om du gillar att klättra fantastisk singelpitch, lång multipitch i 5:a eller 8:a registret, vertikala estetiska hörn, branta överhängande sportturer eller magnifika boulders i Tolkien miljö - Squamish har det och är en resa för dig! Hela byn andas äventyr och detta är ett mekka inte bara för klättrare utan även för vindsurfare, kitesurfare och trail-löpare. 

1. Squamish 72 dpi        4. Squamish 72 dpi

tv Nikki har toppat ut en led på "Octopus Garden" i "Smoke Bluffs" och njuter av utsikten över "The Chief"
th Kristin följer första pitchen på Exasperator 5.10c (6a+)

The Chief
Det mest iögonfallande med detta område är det 702m höga berget Stawamus Chief. För det inhemska folket står ”The Chief” för en plats av andlig betydelse och det är lätt att förstå varför. Att stå på toppen med utsikt över Howe sundet är en upplevelse utöver det vanliga. Att nå toppen görs genom att klättra upp eller genom en dags vandring från stadens utkant. Lederna upp till toppen varierar i svårighetsgrad och längd med den lättaste från 5.9 (5c) 13 pitcher. Den mest populära delen av klippan är ”the Apron” med lättillgänglig multipitch på sva på upp till 6 pitcher samt ”the Grand Wall”, den mest iögonfallande direkta väggen upp till toppen. 

3. Squamish 72 dpi

Nikki klättrar en av alla magiska sprickor i "Smoke bluffs". Men var är hjälmen Nikki?

Granit i världsklass!
All klättring i Squamish är av finaste granit och sprickorna av högsta kvalitét. Du kan vara såväl nybörjare på trad som en mycket erfaren multipitch klättrare. Klyschigt, men det finns något för alla. Mitt i byn ligger ”Smoke Bluffs”, ett crag område med ca 20 sektioner av superb klättring, främst traditionellt säkrat men även en del sport. Bara detta område är värd en resa i sig. Under Stawamus Chief hittar du en av Kanadas vackraste boulderområden och orkar du inte släpa med en crashpad på planet så går det bra att hyra på ett äventyrscenter i byn. Totalt erbjuder Squamish ca 1200 leder och ytterligare 300 mellan Squamish och närbelägna skidorten Whistler. 

2. Squamish 72dpi

Emanuel, Kristin, Nikki och Tobbe njuter av livet på The Chief. 

Ytterligare klätterområden rut om Squamish 

 • ”Shannon Falls” Här kan du klättra några fantastiska singelpitch sprickor liksom några kortare multipitch i lättare grader med avslutning med bad i varma källor på toppen. Ta även en omväg på vägen tillbaka förbi det 335m höga vattenfallet.
 • ”The Malamute” Klippa med utsikt över Howe sundet som delvis stupar rätt ned i vattnet. Har du tur får du se både sälar och späckhuggare simma förbi under dina fötter.
 • ”Cheakamus Canyon” För en dags fin sportklättring om jamhänderna säger stopp en dag.

8. Squamish 72 dpi         5. Squamish 72 dpi

tv Nikki leder "The diedre" 6 replängder 5.9 (5b) Svaig men fin led på "The Apron"
th "Klahani crack" 5.7 (5a) Väldigt lätt men fin och vacker sprickklättring i "Shannon falls"

Klätterförare
Finns att köpa i den lokala klättershoppen. Rekommenderat är "Squamish Selected" som beskriver majoriteten av de allra finaste områdena.

Annat än klättring?
Vem åker egentligen på klättersemetser för att göra annat än att klättra? Men men... får du ändå för dig att göra något annat så finns det massor att se och göra i Squamish för den äventyrslystne.

 • Hyr mountainbikes på äventyrscentret och njut av den fantastiska täta skogen runtom Squamish men se upp för dom svarta slingorna om du inte är väldigt van!
 • Ta gondolen ”Sea to Sky” upp till baksidan av Stawamus Chief och njut av utsikten och den friska luften. Mata tama ekorrar och spana efter vithövdade havsörnar och pilgrimsfalk.
 • Vandra en heldag upp till ”the Black Tusk” som är en slocknad stratovulkan och njut av utsikten över den 1500m högt belägna sjön ”Garbildi”. 
 • Ta bilen till Vancouver och shoppa en dag om vädret är regnigt.

7. Squamish 72 dpi

Nyfiken och hungrig jordekorre på parkeringen vid "The Chief"

Klimat
Klimatet i Squamish är fuktigt (något som kallas tempererad regnskog) och vintern består av mycket regn och somrarna av mycket sol och värme. Pga det fuktiga klimatet är naturen i Squamish väldigt frodig och påminner om vår urskog med höga träd, mossbeklädda stammar och ett rikt djurliv med både prärievarg, svartbjörn och puma. Bästa tiden att åka hit är under de torraste månaderna juni till september. Sommaren kan vara riktigt varm dock med temperaturer på upp till 30/35°C. 

Boende
Att hitta boende i Squamish kan vara lite knepigt beroende på säsong så var ute i god tid. För den med lite lägre budget rekommenderas campingplatsen under the Chief. Här finns 47 tältplatser samt tillgång till vatten och toaletter. Lämna aldrig mat i tältet då björnar gärna hälsar på där det luktar gott. Maten placeras i särskilda ”björnsäkra” skåp på campingplatsen. För den som vill ha lite mer bekvämt finns vandrarhemmet Squamish adventure inn. Boka i god tid då dessa sovplatser snabbt tar slut. En hel del hem finns att hyras på airbnb om ni är i större sällskap och vill ha en egen lägenhet.