• Telemark

     

      Certifierade kurser sedan 1998

2014-06-13 | RESTIPS! Kalymnos Grekland!

RESTIPS! Kalymnos Grekland!

Kristin, en av våra guider, har nyligen besökt paradisklätterön Kalymnos i Grekland. Ön är som skapt för bultad sportklättring i kombination med avkopplat semesterliv. Här är Kristins berättelse! 

 

 

 

 

 

Kalimera Kalymnos!
Av: Kristin Tönne

Under påsken var vi på Kalymnos, en liten ö, en halvtimmes båtfärd från Kos, som på senare tid blivit populär i klättervärlden tack vara sitt enormt varierande utbud av magnifika klippor, häftiga tufor och utmanande överhängande grottor.

Kalymnos 3
På din vilodag kan ett besök i hamnbyn Pothia varmt rekommenderas! Bild Staffan Ekholm 

Detta var min första vistelse på Kalymnos och jag planerar redan nästa besök. Här finns verkligen klättring för alla! Klyschigt men sant. Allt från lätta och mysiga fyror till överhängande tufaklättring i den spektakulära Grande Grotta. Två veckor spenderade vi på ön och jag har fortfarande inte klättrat en bråkdel av vad jag skulle vilja. Det finns så oändligt många fina leder och fler tillkommer kontinuerligt. Några av mina favoriter och som absolut inte bör missas är sektionen Arginonta med leder som Wild sex (6b) och Freestyle (6a+), Symplegades med den korta och tekniska leden TNT (6c) och sektionen Ghost Kitchen med bland annat Absent friends (6a) och, min absoluta favorit hittills, Resista (6c).


Kalymnos 6
Ett av Europas bästa sportklätterområden! Bild Kristin Tönne

Hit kommer klättrare från hela världen- USA, Norge, Österrike och till och med Korea för att njuta av bergen, utsikten och atmosfären. Varje höst inträffar dessutom den årliga klätterhändelsen- Kalymnos Climbing Festival där några av världens bästa klättrare kommer och tävlar mot varandra.

Lokalbefolkningen har blivit vana vid alla klättrare och vart vi än går möts vi av ett glatt "kalimera"! (som betyder Hej!) Under påskveckan är det extra många klättrare på plats och vid denna tid och under hösten är det som mest populärt. 15-20 grader och mestadels soligt. Under sommarmånaderna kan det lätt bli över 30 grader och man får leta skugga för att stå ut med de varma klätterskorna.

Kalymnos 2
Klättring i spektakulära Grande Grotta. Bild Staffan Ekholm

För att vara en så liten ö finns förvånansvärt mycket att göra utöver klättringen. Det finns grottor att utforska och fina badstränder. En 10 minuters båtfärd tar dig till den vackra ön Telendos eller varför inte hyra en moped och själv åka runt ön och utforska. Följ vägen runt hela ön och du kommer så småningom tillbaka där du började. På din vilodag kan ett besök i hamnbyn Pothia varmt rekommenderas!

kalymnos 4
På ön Telendos, mitt emot klätterbyn Masouri på kalymnos, finns fina enkla multipitchturer på bult. Bild Staffan Ekholm

Det finns flera olika sätt att ta sig till Kalymnos. De vanligaste är att flyga till Kos eller Rhodos och sedan ta färja ut till ön. Ett annat alternativ är att flyga till Aten och sedan inrikesflyg till Kalymnos lilla flygplats. Boende finns det relativt gott om. Vi bodde i "klätterbyn" Masouri där hotell och studios är de vanligaste. Studios är något billigare än hotellen och priserna på dessa ligger mellan €20-40 per natt beroende på säsong. Wifi erbjuds överallt och ett restaurangbesök gick oftast på strax över €10.

kalymnos 1Grande Grotta på promenadavstånd från Masouri. Bild Staffan Ekholm

Kalymnos 5
Vid idylliska byn Vathi på nordöstra sidan av ön finns en del "deep water solo climbing" att göra. Bil Staffan Ekholm2
Artikelförfattaren själv under en anmarsch till dagens klättring.


Länktips!
http://telendos.org
http://climbkalymnos.com
https://www.facebook.com/KalymnosClimbingFestival
http://www.climbinkalymnos.com
http://kalymnos-adventure.com/index.php/en/