• Telemark

     

      Certifierade kurser sedan 1998

2014-12-13 | GRAN CANARIA - äventyrligare än du tror!

GRAN CANARIA - äventyrligare än du tror!

Hör du till de som tror att Kanarieöarna bara är sol och bad och lata dagar? Inget kan vara mer fel. Så här kommer vinterns kanske allra enklaste äventyrstips från vår guide Linda Oscarsson - åk till Gran Canaria och klättra! Här kan du välja på bouldring, sportklättring eller traditionell klättring på basalt. Och det bara 6 timmars flygresa från Stockholm!

På en liten rund ö endast 50km i diameter, utanför afrikas kust, hittade du solen mitt i den svenska vargavintern. Tyvärr har Gran Canaria porträterats väldigt enkelsidigt i svenska turistjungeln. Men visst hittar man alla tänkbara charter stereotyper om man spenderar en dag nere i Playa Ingles. Däremot om man tar sig en tur upp i bergen, bort från de rosa britterna och käcka pensionärerna så hittar man en oas med unikt landskap och fantastiska vyer. Här finns allt för den äventyrslystne, förutom klättring, perfekta cykelvägar, skärmflygning, Via Ferrator, världskänd vindsurfing, kite och våg surfning, dykning och över 800 km vandringsleder. Det är bara välja och vraka utefter dagsformen. Det som gör klättringen på ön så bra, är att det finns något för alla, allt från bouldering och hård/lätt sport till tradd, långturer och aid klättring. Likväl barnfamiljen, gradjagaren, traddtomten, mormor och morfar och fysmonstret kan hitta något för just sitt behov.

grandclimb2

Bild: Linda Oscarsson

Gran Canaria är en av 7 öar i ögruppen Kanarieöarna, dessa är vulkanöar vilket innebär att de aldrig har suttit ihop med någon kontinent eller haft istid. Här finns en otrolig artrikedom bland växter och där vissa av dem är helt utdöda på kontinenten. Den läskigaste är nog växten tabaiba som kan gegga ner kläder och inte försvinner i tvätten. Det finns tyvärr inga större djur på ön förutom tamboskap, heller inga farliga så som ormar och skorpioner. Men har man tur så kan man se delfiner om man åker färja mellan öarna. Ön har sitt eget mikroklimat, som beror på läge, vind och dess höjd över havet, vilket inebär att du nästan alltid kan hitta solen någonstans på ön. Oftast innebär det max 1 timme i bilen och du hittar bra väder. Stentypen är basalt, men på grund av olika parameterar vid vulkanutbrotten ser klipporna väldigt olika ut beroende på område. Exempelvis, Sourreda där stenen är rosa/röd, i Ayaguares är den nästan svart och i Candelilla ljusbrun. Tyvärr kan stenen ibland vara lite porös, detta gäller speciellt vissa väggar i området Ayacata där många replängder eller sektioner inte är friade utan bör klättras på aid. För att ta sig till de olika klätterklipporna behöver du hyra bil, det finns en del bussar men det kan bli väldigt långa promenader i tillägg. Om man bor i söder tar det ca 40 min -1,5 h till de olika områdena. Det är sällan fullt på klipporna, men det kan hända ibland på helger, canarierna är mycket sociala och gillar att klättra i stora grupper. Förutom de klätterområden som nämns här nedan finns det ett flertal andra klippor som absolut är värda att besöka.

grandclimb4

Bild: Linda Oscarsson

Bästa klätterområden:

Ayacata (Multipitch Aid, tradditionell, sport, mellan 15 och 350 m leder, 4 -7+ klättring med bultade ankare på många av lederna). Här finns också en superb sva nybörjar/barn klippa i grad 4-6, som är välbultat och lätt att gå upp till toppen för att sätta topprep. Runt om och i Ayacata finns det flera spektakulära stenpelare som går att klättra på, den mest kända är Roque Nublo som är en 70 m hög basalt monolit. För att ta sig upp på toppen är den lättaste leden via aleman (6c, 3 repor). På vilken man har att välja på en otrolig mängd bultar och pitonger att säkra sig i på vägen upp. En annan intressant liten klippa i hög kvalitet är Narissen, men den är bara känd bland lokala klättare och är svår att hitta utan guidning.

2. Candelilla (Sport, 15-35 m) kan nog räknas som en av de bästa klipporna på ön. Klippan erbjuder vertikal till överghängande klättring som är mycket varierad med fina formationer och bra kvalitet. Här finns leder från 5 till 8b+, och det bultas nya leder titt som tätt. Klippan är i skugga nästan hela dagen och det kan i bland bli så pass kyligt att dunjackan åker på, men ack vilket skönt stick. Ett måste vid klättring här är att kika in på Bar Candelilla, köp en legendarisk tortillamacka med ost eller ladda med en stark cafe solo.

grandclimb6

Bild: Linda Oscarsson

3. Ayaguares(Sport, 6a-8a, vertikalt 35-30 m). Efter en spännande promenad vid sidan av en vattendamm på sisådär 20-30 min, kommer man till paradiset för stämmklättring. Dock ligger solen på rätt bra fram till kl 15, och det kan bli riktigt varmt, men det finns väggar i skuggan om man trivs i graderna 6c och uppåt. På avstånd ser klippan väldigt slät ut, men låt dig inte luras, den bjuder på många intressanta hörn, sprickor och små lister. Här är det bra fotarbete och atletisk teknik som gäller. En viss 7c kan nog kräva en tidigare karriär inom balett eller gymnastik för att ta sig igenom cruxen.

4. Mogan (Bouldering). Strax efter byn Mogan på sydvästra sidan, kommer man till en oftast uttorkad canyon, här finns ett 1000-tal problem i alla grader och lutningar, det är bara att knata upp eller ner i dalen. Finns bl a en spännande låg "grotta" med några intressanta takproblem. Ryktet säger att det har utvecklats ett nytt område i närheten som ska vara ännu större. Är någon intresserad så hör av er så kanske jag har mer info.

5. La Sorrueda (sport) är en jättefin dalgång där man högre upp i dalen kan hitta naturliga pooler för bad. Här finns många lättare och medelsvåra leder. Det går bra att campa här, antingen vid parkeringen eller hänga upp en hängmattan mellan två motsatta klätterleder. Var inte rädd för han som huserar i grottan, han är väldigt snäll och bjuder ibland på fruktkaka. Om man tar sig en bra bit upp i dalen kommer man till ett hippie kollektiv, där finns även en lite klippa men några hårdare leder och ett flertal fina boulders.

6. Fataga (sport). Här finns leder i alla nivåer och lutningar. Här kan alla ovasett nivå hitta fin klättring. För den starke finns många hårda (7c-8a+) och bouldriga leder som startar i ett tak. Något lös sten på vissa leder men oftast helt ok kvalitet. Fataga och ovannämnda Sorrueda är de närmaste klipporna om man kommer från söder, ca 40 min med bil på slingriga bergsvägar.

7. Tamadaba (sport. 8-30m) Naturskyddsområde på ca 1500 möh. spektakulär klättring på fast klippa med finaste utsikten. Camping finns på toppen. Här gäller det hålla tungan rätt i mun om man ska hitta klipporna utifrån guidboken. Ta med en kompass, klätterguide eller hitta en lokal klättrare som kan ge lite hjälp. Alla väggar är belägna nedanför själva parkering/camping, vilket innebär, för att ta sig till klipporna måste man kryssa ner mellan pinjeträd, massa halkigt barr och sten. Kommer man fel finns risken att man får åka barrrushkana utför något stup. Hur som helst när man väl har hittat en klippa är belöningen stor; solid sten, roliga formationer och högklassiga leder i graderna 5-8. För att campa här krävs ett tillstånd, detta är gratis men hämtas i Las Palmas. På helger kan det vara rätt fullt, många stadsbor med barn och 100-tals hundar som njuter av barrskogen. Därför är det bra att söka campingtillstånd i god tid om man har tänkt sig campa på en helg.

Maten och Lokalbefolkningen

På ön växer, mango, avocado, papaya, bananer, tomater, paprika, granatäpple, fikon, chestnuts, sötmandel, kaktusfikon, aloe vera, mm. Det finns grönsaksmarknader lite varstans på olika dagar. Maten är rätt billig jämfört med sverige. Brödet är oftast väldigt vitt och lagomt deprimerande för en svennebanan uppväxt på fullkorn. Smårätter/entrants på restauranger kan jag varmt rekommendera, beställ massa olika och dela på. En specifik är Questo frito a la placha med tomat chutney, -typ grillad ost fast inte alls som halloumi. Den lokala ölen tropical är inte för stark och är hunden blå så är det bara att njuta.

grandclimb3

Bild: Linda Oscarsson

Boende

Antingen bokar man hotel i samband med flyg, kan vara bekvämt om man har barn eller hittar en billig charter. Eller så kan man välja att bo i en grotta uppe i bergen med enbart tystnad och vacker utsikt som sällskap, alternativt bor man på sköna surfhostels i Las Palmas. Det går även hyra hus och lägenheter runt om på ön om man är fler personer eller inte vill bo i turistgetton

Vilodagar - Mer äventyr

På ön finns även flera Via Ferrator och cables, en av dessa är La Gua Gua som är en av de längsta i Europa. Den går från San pedro upp till pinjeskogen vid tamadaba. Dock inte det bästa valet för en dags "aktiv vila" då den är lång och ganska krävande. men den är värt besväret, för medans man svär över "ännu en vertikal vägg med järnsteg" så får man en otrolig utsikt över nordvästra sidan av ön. Annars kan man vandra till stranden Gui Gui ca 3-4h enkel väg, hit går inga bilvägar, det är vandring eller båt som gäller. Väl framme hittar du, kanske en åsna, några hippes och en trevlig äldre herre som bjuder på kaffe. Kolla dock när lågvattnet inträffar om du vill smita över till den finare stranden Chico.

grandclimb5

Bild: Linda Oscarsson

I övrigt är Gran Canaria världskänd för sin vindsurfing, bara att ta en tur till den lilla byn Pozo izquierdo på östra sidan. I norr, runt las palmas kan du surfa, flyga skärm, hoppa ropejump (typ kingswing på zipline) eller dyka på sjunkna skepp. I syd finns bl a Canyoning, landsvägscykling och fallskärmshoppning.

Text Línda Oscarsson