• Sveriges största kursutbud inom klippklättring                            Kurser i Sverige Norge & Spanien                                                 

  Kamvandring logo 2
 • Kajakkurser Europeiska paddelpasset nivå 1-4                    Kurser examinationer & ledarutbildningar 

  Kajakkurs Blått paddelpass 4 Stockholms Skärgård
 • Certifierade kurser inom äventyr och friluftsliv sedan 1998
                                     Bergen havet isen & fjällen är våra klassrum  

  Fjällvandring med logo
 • Stockholm har världens bästa långfärdsskridskoåkning                                 Gå en kurs och kom igång nu i vinter

    

  skridskor

Fjällvandring nybörjarkurs

Introduktion till fjällvandring med tält Jämtland 4 dagar, 4990:-

Nyborjarkurs_vandring_4
Nyborjarkurs_vandring_3
Kom igång med fjällvandring under en fantastisk långhelg i den Jämtländska fjällvärlden. Det här är kursen för dig som vill gå i fjällen med tält och laga mat på friluftskök.

Följ med på en lärorik och mycket avkopplande kurs i vackra Jämtlandsfjällen. Under tre dagar hjälper vi dig att utvecklas från en att vara nybörjare till att bli en självgående vandrare med kunskaper att planera och genomföra övernattningsturer med tältboende i fjällmiljö. Vi utlovar många skratt, nya kunskaper och inte minst väldigt vackra omgivningar!

FÖR VEM LÄMPAR SIG KURSEN?
Du är nybörjare eller har vandrat tidigare men mellan stugor. Nu vill du bli en självgående fjällvandrare som bor i tält och vandrar bortom vandringslederna. Det är lämplig att du har prövat på vandring med ryggsäck innan kursen så att du vet att du orkar gå 12-15 km på en dag med ca 15-17 kg packning. Åldersgräns 18 år, 16 år med målsmans underskrift eller 14 år i sällskap av målsman. Normal kondition krävs då vissa delar av turen går i obanad och kuperad terräng.

Är du osäker på om kursen passar dig så kontakta oss innan bokning.

PRIS
4 990 kronorDETTA INGÅR I KURSAVGIFTEN

Certifierade Fjälledare, SFLO Svenska Fjälledarorganisationen
Avslutningsmiddag på Storulvån
Olycksfallsförsäkring under kursen
Lån av viss utrustning, se nedan
Ryggsäck 60 liter
Plats i tvåpersoners-tält
Liggunderlag
Friluftskök med bränsle
Karta över turområdet, kartfodral och kompass
Vandringsstavar

1.liten     2.liten

Storulvan som ringlar sig nedför ett fjäll i höstskrud, passerar Storulvåns fjällstation för att därefter rinna ut i den bredare älven Handölan. Det är här längs vattendragen vi startar vår vandring. (vänstra bilden) Det är verkligen hälsosamt och stärkande i fjällen! (Högra bilden)

INSTRUKTÖR
Certifierad fjälledare SFLO Svenska Fjälledarorganisationen

KURSMÅL
Efter vår nybörjarkurs är målet; att du på egen hand på ett tryggt sätt skall kunna planera och genomföra övernattningsturer på och vid sidan av vandringsleder i snällare fjällterräng dvs utan stora vad, glaciärer, alpin- eller fallriskmiljö. 

KURSMOMENT
Turplanering
Väderleksrapporter och fjällvandring
Ledsystem och stugor i fjällen
Allemansrätt och fjällvandring
Skyddade naturområden
Packning och inställning av ryggsäck
Vadning, enklare passage av strömmande vatten
Hitta lämpliga lägerplatser och resa tält i blåst
Hålla sig torr och varm

Vandringsutrustning
Klädsel
Säkerhetsutrustning
Orientera på sommarfjället med karta och kompass
Fjällsäkerhet; färdmeddelande, fjällräddning, kommuniaktions
Vandring olika årstider
Köksutrustning samt val av bränsle
Matlagning på friluftskök
Vatten, går det dricka allt vatten i fjällen?
Och massor av småtips som förenklar dina kommande turer!

3.liten     4.liten

Orientering med hjälp av karta och kompass är ett av kursens viktigaste kursmoment. Men också kunskap om vilka tekniska hjälpmedel som finns samt dess styrkor och brister. (vänstra bilden) Allt smakar extra gott på fjället. Maten lagar vi på friluftskök, vatten tar vi ur närmsta jåkk. Detta är lyx!

DAG FÖR DAG
Dag 1 På morgonen träffas vi 10.00 utanför Storulvåns fjällstation för att gå igenom turen, vädret och ordna med utrustningen. Lunch och middag lagar vi på friluftskök på fjället. Boende sker i tält.
Dag 2-3 Vandring och kursmoment i vacker fjällmiljö med matlagning på friluftskök och boende i tält. 
Dag 4 Kursmoment och vandring tillbaka till fjällstationen. På fjällstationen avslutar vi med bastubad innan avslutningsmiddagen på fjällstationen (ingår i kurspriset). På kvällen bor de som vill i tält och de som vill på fjällstionen. Den som vill bo på fjällstationen bokar själv in sig där. 

AKTIVITETSOMRÅDE
Jämtlandsfjällen, Vålådalens naturreservat

När du ger dig ut på kurs med oss får du också se vackra platser. Den här kursen lägger vi i Bunnerfjällen i Vålådalens naturreservat. Ett mycket vackert och mindre besökt fjällområde perfekt för fjällturer med boende i tält. Exakt var vi går får vädret tillsammans med guiderna som hittar utan och innnan i området avgöra.  

SAMLINGSPLATS & PARKERING
Vi träffas på Storulvåns Fjällstation. Kommer du med bil så parkera på betalparkeringen vid Fjällstationen. 

5.liten     6.liten

Att förstå hur och var du kan vada över en fjällbäck eller älv är viktig kunskap för att kunna gå obanat i fjällen. Vi kommer gör minst ett mindre vad under kursen. (vänstra bilden) Fjällbjörkskogen erbjuder skydd när det brallar i på kalfjället. men det finns också mycket att lära av träden.Vet du till exempel hur man ser på björkarna vad det vanliga snödjupet är på en plats?

TÅGTRANSPORT
Det är möjligt att åka med tåg till kursen. SJ släpper sina sommarbiljetter i slutet av mars. Har du funderingar kring transporterna så kontakta oss så hjälper vi till med att hitta info.Beroende på vilket tåg du tar åker du antingen till Duved eller Enafors.  

Åker du nattåget till Enafors med ankomst torsdag morgon 9.10 så bokar du transport direkt av oss. Ange det i din bokning under meddelanden. Väljer du tåg med annan ankomsttid bokar du själv anslutning till Storulvån via Wänseths buss. 

Vid hemfärd med tåget som avgår måndag 9.48 från Enafors så bokar du transport direkt via oss. Ange det i din bokning under meddelanden. Väljer du tåg med annan ankomsttid bokar du själv anslutning till Storulvån via Wänseths buss.

AKTIVITETSHANDLINGAR
När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar med detaljerad information till den mejladress du uppgav vid bokningen.

tält     Fjällvatten

På kursen bor vi i tält på fjället. Men var är det lämpligt eller olämpligt att slå upp tältet i fjällen? Och vad gäller egentligen för regler för tältning och lägerliv i olika fjällområden? (vänstra bilden) Högsta formen av lyx. Porlande och klart fjällvatten i överflöd. Bara att sätta kåsan i bäcken för att släcka törsten på turen. Men vilket vatten kan vi dricka respektive bör vi inte dricka? (högra bilden)

DATUM & GRUPPER
Har du önskemål om annat kursdatum eller är ni en grupp som vill ha en egen kurs eller kajaktur? Kontakta oss här!

KURSLITTERATUR
Kurslitteraturen är inte obligatorisk, men boken ger ett mycket bra stöd för att bibehålla och utöka kunskapsnivån efter genomförd kurs.

Vandra i fjällen, Staffan Ekholm Calazo Förlag 2013 
I den här boken tas allt det vi gör på kursen upp och beskrivs på djupet. Som exempelvis hur man slår upp tältet när det blåser, hur man håller sig varm på natten, hur man sköter om fötterna, hur man vadar över en jokk eller vilka fjällområden som är lämpliga för nybörjare.

Boken kan beställas i samband med bokning av kursen. 
Pris 250kr

Vandra i fjallen 700px 400x509


Vi har ställt in alla våra vandringar i Jämtlandsfjällen i juli och augsti pga Covid-19 men räknar med att kunna vara tillbaka på fjället i september. Till dess ser vi fram emot snöpudrade toppar, brinnande rött höstfjäll, hög frisk luft, hjortron och avkoppling.Fjällvandring nybörjarkurs
2020-09-10 10:00 till 2020-09-13 21:00
4 + platser kvar
Antal:

Utöver allmänna riktlinjer för hygien och avstånd anpassas denna kurs efter den nya situationen med COVID-19, exempelvis genom att all undervisning sker utomhus, i mindre grupp och boende sker i enkeltält. Har du frågor om kursens genomförande kontakta oss via kontaktformuläret på hemsidan.

Köp presentkort till Fjällvandring nybörjarkurs

Beställare

Förnamn*
Efternamn*
E-post*
Gatuadress*
Postnummer och ort*
Telefonnummer*

Mottagare

Förnamn*
Efternamn*

Presentkort

Presentkort till "Fjällvandring nybörjarkurs" kostar 4990 kr.
Vill du ställa presentkortet på annat belopp fyll i önskat belopp här.
kr

PRESENTBOX & KURSLITTERATUR

Köp presentkortet tillsammans med kurslitteraturen, så paketerar vi ditt presentkort och bok i en fin presentbox utan extra kostnad. Frakt 80 kronor.

Godkännande

Betalningssätt


Kostnad: 4990 kr
Varav moms: 282 kr