• Telemark

     

      Certifierade kurser sedan 1998

Havsskärgård

Röder, Norrpada, Lygna, Fredlarna, Gillöga... skären i havsbandet. Följ med på en unik guidad kajaktur i Stockholms ytterskärgård "Havsskärgård" - ett stenlandskap på havet som skapat för paddlare. 6 dagar, 5 900:-

Röder, Norrpada, Lygna, Fredlarna, Gillöga... Skären i havsbandet. Tillsammans bildar de den norra och mest otillgängliga delen av Stockholms ytterskärgård. "Havs skärgård" - ett söndersprucket stenlandskap på havet som skapat för paddlare. Där sprickor genom öar och grynnor och skär skapar Sveriges kanske mest spännande landskap för havspaddlare. Följ med författaren och kajakinstruktören Staffan Ekholm på en guidad kajaktur i Stockholms ytterskärgård

Som utslängda på havet ligger de längst ut i havsbandet, utskärgårdarna. Hit går inga skärgårdsbåtar, endast enstaka paddlare gör besök och båtfolket är få. Här ute paddlar man i ett gytter av kobbar och skär med havet som den ständigt närvarande grannen. Här finns paddelvatten så grunda att endast kajaker tar sig fram. Sjöbodar är samlade på enstaka skär och minner om gamla tiders fiske. Det här är den norra utskärgården. Ibland även kallad "Havs skärgård" efter titeln på Jeppe Wikströms mycket vackra och klassiska fotobok med samma namn. 

1 liten

Bodstaden på Röder Storskär. Fram till 1800-talet Kronohamnsfiske och på 20- och 30-talet smugglarnäste. Numera sommaridyll i havsbandet. 

Detta är i första hand en guidad turpaddling där du får möjlighet att uppleva de allra finaste delarna av Stockholms skärgård. Redan efter packning, genomgång av turen och lite test av deltagarnas paddlingsfärdigheter så söker vi oss ut bland skären. Har vi tur når vi, om vädret tillåter, de eftertraktade utskärgårdarna redan andra dagen. Vi bor i tält. Exakt var vi tältar eller paddlar vet vi sällan i förväg. Det får vädret tillsammans med guiden som hittar i området som i sin egen ficka avgöra. 


✅ Svenska Kanotförbundet Utbildare & Examinator
✅ Liten grupp. Max 8 deltagare
✅ Makalösa paddelmiljöer
✅ Högsta kvalite på utrustningen
✅ Guide med unik lokalkännedom
✅ Olycksfallsförsäkring under kursen
✅ All utrustning kan hyras vid bokning
✅ Mat för hela veckan kan beställas vid bokning


Auktoriserad Utbildare 2023       europaddlepass logga     

GUIDE
Staffan Ekholm författare till guideboken Paddla kajak i Stockholms skärgård och instruktionsböckerna; Stora boken om kajakpaddling och Kajakhandboken. Staffan är certifierad ledare, utbildare och examinator genom Svenska Kanotförbundet

FÖRKUNSKAPSKRAV
Förkunskapskrav på denna tur är deltagande på vår Intensivkurs, Fortsättningskurs eller Skärgårdskurs alternativt ett GRÖNT paddelpass från annan kursarrangör. Åldersgräns på denna kurs är 18 år, 16 år med målsmans sällskap.

AKTIVITETSOMRÅDE
Stockholms norra ytterskärgård

PRIS
5 900 kronor

DETTA INGÅR I KURSAVGIFTEN

Havskajakledare och Examinator Svenska Kanotförbundet
Lån av karta över paddelområdet och kompass
Lån av säkerhetsutrustning som pump, flottör och bogsersystem
Olycksfallsförsäkring under kursen

FRISKVÅRD
Denna aktivitet kan bokas med Stockholms Guidebyrås Friskvårdskort då aktiviteten är godkänd av Statteverket som skattefri motion och friskvård. Läs mer om vårt Friskvårdskort

2 liten     1 liten

Tittut! Sälstammen i Stockholms skärgård har ökat avsevärt på senare år. Och dom är mycket nyfikna på paddlare. Kanske får vi besök i gruppen under turen? (vänstra bilden) Bodstaden på Röder Storskär. (Högra bilden)

UTRUSTNING
Fler och fler kurs- och turdeltagare kommer numera med egen utrustning. Därför har vi lagt kajakutrustning och utrustning för övernattning som tillval för denna tur. Glöm inte boka kajakutrustning, tält och kök om du behöver hyra.

HYRA AV KAJAKUTRUSTNING
Behöver du hyra kajak, paddel, flytväst och kapell gör du det samtidigt med bokning av kursen.

HYRA AV UTRUSTNING FÖR ÖVERNATTNING
Behöver du hyra tält och friluftskök med tillbehörande gas? Boka in dig i våra tält samt hyr gaskök i samband med bokning. 

MAT
Vi bor i tält och lagar mat gör du själv på friluftskök. Du väljer själv om du själv vill planera din mat inför veckan eller om du vill beställa friluftsmat genom oss. Förhoppningsvis får du njuta av matlagning i kvällssol och bad med utsikt mot horisonten. Hinner du inte förbereda mat för turen så kan du boka friluftsmat genom oss. Vi samarbetar med REAL Turmat med ett mycket stort utbud av frystorkade rätter.

3 liten      4 liten

Tältstad, Långskär (vänstra bilden) Lägerliv när det är som bäst. Kvällsol i augusti. Norrpada (Högra bilden) Foto: Staffan EKholm

TURUPPLÄGG
Varje paddlingsdag består av ett till två pass turpaddling på totalt max 20 km per dag. 

Detta är i första hand en turpaddling. Men turen är även ett utmärkt tillfälle att lära mer och utveckla det du redan kan. Under turen kommer det ges möjligheter till både inlärning och utveckling. Så passa på att finslipa din paddlingsförmåga, utöka dina navigationskunskaper och förbättra din friluftsteknik.

Alla utrustning som behövs på turen går att hyra vid bokningstillfället. Det är bara den mest personliga utrustningen som du behöver ha själv, som kläder och sovsäck... Kajak, paddel, flytväst, kapell, navigationsutrustning, tält, kök, liggunderlag kan du boka i samband med din kursbokning.

KURSMÅL
Den här turpaddlingen är på sätt och vis en förlängning av vår kursverksamhet. Vi ser den som ett sätt för våra tidigare kursdeltagarte att komma ut på en riktigt fin tur och använda allt det där som du lärt dig på våra kurser. Men vi vill gärna ge utrymme för att lära lite nytt och finslipa det du redan kan. Så under turen kan vi lägga in kursmoment och korta clinics som den som vill kan vara med på. Exempel på moment kan vara;

  • Analys av väderförhållanden 
  • Navigation i ytterskärgård och på överfarter
  • Paddelteknik och räddningstekniker
  • Friluftsteknik i skärgårdsmiljö

6 liten      8 liten

"Det ska va gött att leva annars kan det kvitta. Gött o leva annars kan det kvitta. Spring inte runt o vela. Då sabbar du det hela. Det ska va gött gött gött o leva!" Galenskaparna. Söderarm skärgård (vänstra bilden) Söderarms fyr, Torskär. (Högra bilden)

SAMLINGSPLATS & PARKERING
Skärgårdsstiftelsens isättningsplats för kajaker på Östra Lagnö. När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar till den mejladress du uppgav vid bokningen. I den finns detaljerad information.

AKTIVITETSHANDLINGAR
När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar till den mejladress du uppgav vid bokningen.

DATUM & GRUPPER
Har du frågor kring kursen? Osäker på om det är rätt kurs för dig? Kontakta oss här!

GUIDEBOK

Paddla kajak i Stockholms skärgård En guidebok till den bästa paddlingen i Stockholms skärgård. I boken beskrivs lämpliga utgångspunkter och vägval beroende på väder, vind och erfarenhet. Du får all nödvändig information för att planera dina egna turer. Boken ger massor av tips på fina sandstränder, mysiga caféer och kajak­uthyrare, blandat med anekdoter och kulturhistoria. Boken tilldelades Svenska Publishing priset 2009 och har sedan dess utkommit i tre upplagor.

Boken kan beställas i samband med bokning av kursen. 
Pris 295 kr

KAJAKBOK

Stora boken om kajakpaddling, Staffan Ekholm Calazo Förlag 2018 rekommenderas av Svenska Kanotförbundet för utbildning inom den svenska versionen av EPP Europeiska Paddelpasset nivå 1-4 samt rekommenderas även som litteratur för blivande examinatörer och havskajakledare. Kurslitteraturen är inte obligatorisk men rekommenderas eftersom boken tar upp och illustrerar alla tekniker som gås igenom under kursen. 

Boken kan beställas i samband med bokning av kursen. 
Pris 350kr

Stora boken om kajakpaddling 3d 400x442calazo paddla kajak i stockholms skaergard 2a uppl 1


Är du intresserad av denna tur? Hör i så fall av dig till oss i vårt kontaktformulärKöp presentkort till Havsskärgård

Beställare

Förnamn*
Efternamn*
E-post*
Gatuadress*
Postnummer*
Ort*
Telefonnummer*

Mottagare

Förnamn*
Efternamn*

Presentkort

Presentkort till "Havsskärgård" kostar 5900 kr.
Vill du ställa presentkortet på annat belopp fyll i önskat belopp här.
kr

PRESENTBOX & KURSLITTERATUR

Köp presentkortet tillsammans med kurslitteraturen, så paketerar vi ditt presentkort och bok i en fin presentbox utan extra kostnad. Frakt 105 kronor.

Godkännande

Betalningssätt


Kostnad: 5900 kr
Varav moms: 334 kr