•  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor
 •  

    Certifierade kurser sedan 1998

  skridskor

Havsskärgård

Guidad kajaktur till skärgårdarna i havsbandet "Havsskärgård" 7 dagar, 7 990:-

Röder, Norrpada, Lygna, Fredlarna, Gillöga... Skären i havsbandet. Tillsammans bildar de den norra och mest otillgängliga delen av Stockholms ytterskärgård. "Havs skärgård" - ett söndersprucket stenlandskap på havet som skapat för paddlare. Där sprickor genom öar och grynnor och skär skapar Sveriges kanske mest spännande landskap för havspaddlare. Följ med författaren och kajakinstruktören Staffan Ekholm på en guidad veckotur i Stockholms yttersta skärgåd.

1 liten

Bodstaden på Röder Storskär. Fram till 1800-talet Kronohamnsfiske och på 20- och 30-talet smugglarnäste. Numera sommaridyll i havsbandet. 

Som utslängda på havet ligger de längst ut i havsbandet. Småskärgårdarna. Hit går inga skärgårdsbåtar, endast enstaka paddlare gör besök och båtfolket är få. Här ute paddlar man i ett gytter av kobbar och skär med havet som den ständigt närvarande grannen. Paddelvatten så grunda att endast kajaker tar sig fram. Sjöbodar samlade på enstaka skär minner om gamla tiders fiske. Det här är den norra utskärgården, ibland även kallad "Havs skärgård" efter titieln på Jeppe Wikströms klassiska fotobok med samma namn. 

Detta är i första hand en guidad turpaddling där du får möjlighet att uppleva de allra finaste delarna av Stockholms skärgård. Redan efter packning, genomgång av turen och lite test av deltagarnas paddlingsfärdigheter så söker vi oss ut bland skären. Har vi tur når vi, om vädret tillåter, de eftertraktade utskärgårdarna redan andra dagen. Vi bor i tält. Var vet vi sällan i förväg. Det får vädret tillsammans med Staffan som hittar i området som i sin egen ficka avgöra. 

 • Helt unika paddelmiljöer
 • Liten intim grupp, max 8 deltagare
 • Högsta kvalite på utrustningen
 • Guide med unik lokalkännedom
 • Och självklart är du försäkrad under aktiviteten

     2 liten     1 liten

Tittut! Sälstammen i Stockholms skärgård har ökat avsevärt på senare år. Och dom är mycket nyfikna på paddlare. Kanske får vi besök i gruppen under turen? (vänstra bilden) Bodstaden på Röder Storskär. (Högra bilden)

Detta är i första hand en turpaddling. Men turen är även ett utmärkt tillfälle att lära mer och utveckla det du redan kan. Under turen kommer det ges möjligheter till både inlärning och utveckling. Så passa på att finslipa din paddlingsförmåga, utöka dina navigationskunskaper och förbättra din friluftsteknik.

Alla utrustning som behövs på turen går att hyra vid bokningstillfället. Det är bara den mest personliga utrustningen som du behöver ha själv, som kläder och sovsäck... Kajak, paddel, flytväst, kapell, navigationsutrustning, tält, kök, liggunderlag kan du boka i samband med din kursbokning.

Vi bor i tält och lagar mat gör du själv på friluftskök. Du planerar själv för din mat inför veckan, men vi hjälper mer än gärna till med input. Allt med tanke på att du ska få så mycket egen erfarenhet som möjligt. Förhoppningsvis får du njuta av matlagning i kvällssol och bad med utsikt mot horisonten.

GUIDE & INSTRUKTÖR
Staffan Ekholm 
Författare till guideboken Paddla kajak i Stockholms skärgård och instruktionsböckerna; Stora boken om kajakpaddling och Kajakhandboken
Certifierad kajakledare och examinator Svenska Kanotförbundet

europaddlepass logga

FÖRKUNSKAPSKRAV
Förkunskapskrav på denna tur är deltagande på vår Intensivkurs, Fortsättningskurs eller Skärgårdskurs alternativt ett GRÖNT paddelpass. Åldersgräns på denna kurs är 18 år, 16 år med målsmans sällskap.

PADDELPASSET
Paddelpasset är den svenska versionen av det Europeiska paddelpasset som är en internationell standard för kvalitetssäkring av kajakkurser i Frankrike, Sverige, Norge, Storbritannien, Irland, Slovenien, Tyskland, Finland och Danmark. Paddelpassets nivåer 1-5 går från vit, gul, grön, blå, röd till svart (varav svart ej är etablerad i Sverige ännu)
Läs mer om Paddelpasset

EPP grönt pass

AKTIVITETSOMRÅDE
Stockholms norra skärgård

PRIS
7 990 kronor

DETTA INGÅR I KURSAVGIFTEN

Havskajakledare och Examinator Svenska Kanotförbundet
Lån av karta över paddelområdet och kompass
Lån av säkerhetsutrustning som pump, flottör och bogsersystem
Olycksfallsförsäkring under kursen

Fler och fler kurs- och turdeltagare kommer numera med egen utrustning. Därför har vi lagt kajakutrustning och utrustning för övernattning som tillval för denna tur. Glöm inte boka kajakutrustning, tält och kök om du behöver hyra.

HYRA AV KAJAKUTRUSTNING
Behöver du hyra kajak, paddel, flytväst och kapell gör du det samtidigt med bokning av kursen.

HYRA AV UTRUSTNING FÖR ÖVERNATTNING
Behöver du hyra tält och friluftskök med tillbehörande gas? Boka in dig i våra höglassiga Hillebergstält samt hyr gaskök i samband med bokning. 

3 liten      4 liten

Tältstad, Långskär (vänstra bilden) Lägerliv när det är som bäst. Kvällsol i augusti. Norrpada (Högra bilden) Foto: Staffan EKholm

FRISKVÅRD
Denna aktivitet kan bokas med Stockholms Guidebyrås Friskvårdskort då aktiviteten är godkänd av Statteverket som skattefri motion och friskvård. Läs mer om vårt Friskvårdskort

KURSMÅL
Den här turpaddlingen är på sätt och vis en förlängning av vår kursverksamhet. Vi ser den som ett sätt för våra tidigare kursdeltagarte att komma ut på en riktigt fin tur och använda allt det där som du lärt dig på våra kurser. Men vi vill gärna ge utrymme för att lära lite nytt och finslipa det du redan kan. Så under turen kan vi lägga in kursmoment och korta clinics som den som vill kan vara med på. Exempel på moment kan vara;

 • Analys av väderförhållanden och upprätta turplan
 • Navigation i ytterskärgård och på överfarter
 • Paddelteknik och räddningstekniker
 • Friluftsteknik i skärgårdsmiljö

TURUPPLÄGG
Varje paddlingsdag består av ett till två pass turpaddling på totalt ca 20 km per dag. Vi räknar med 6 paddlningsdagar och en reservdag.

6 liten      8 liten

"Det ska va gött att leva annars kan det kvitta. Gött o leva annars kan det kvitta. Spring inte runt o vela. Då sabbar du det hela. Det ska va gött gött gött o leva!" Galenskaparna. Söderarm skärgård (vänstra bilden) Söderarms fyr, Torskär. (Högra bilden)

SAMLINGSPLATS & PARKERING
När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar till den mejladress du uppgav vid bokningen. I den finns detaljerad information.

AKTIVITETSHANDLINGAR
När bokning är genomförd skickas dina aktivitetshandlingar till den mejladress du uppgav vid bokningen.

DATUM & GRUPPER
Har du frågor kring kursen? Osäker på om det är rätt kurs för dig? Kontakta oss här!

GUIDEBOK

Paddla kajak i Stockholms skärgård En guidebok till den bästa paddlingen i Stockholms skärgård. I boken beskrivs lämpliga utgångspunkter och vägval beroende på väder, vind och erfarenhet. Du får all nödvändig information för att planera dina egna turer. Boken ger massor av tips på fina sandstränder, mysiga caféer och kajak­uthyrare, blandat med anekdoter och kulturhistoria. Boken tilldelades Svenska Publishing priset 2009 och har sedan dess utkommit i tre upplagor.

Boken kan beställas i samband med bokning av kursen. 
Pris 295 kr

Stora boken om kajakpaddling 3d 400x442


Denna turpaddling genomförs sommaren 2023 med få platser så gör intresseanmälan redan nu! Kursen ges nästa gång sommaren 2023. Få platser så gör intresseanmälan redan nu! 

Köp presentkort till Havsskärgård

Beställare

Förnamn*
Efternamn*
E-post*
Gatuadress*
Postnummer och ort*
Telefonnummer*

Mottagare

Förnamn*
Efternamn*

Presentkort

Presentkort till "Havsskärgård" kostar 7990 kr.
Vill du ställa presentkortet på annat belopp fyll i önskat belopp här.
kr

PRESENTBOX & KURSLITTERATUR

Köp presentkortet tillsammans med kurslitteraturen, så paketerar vi ditt presentkort och bok i en fin presentbox utan extra kostnad. Frakt 105 kronor.

Godkännande

Betalningssätt


Kostnad: 7990 kr
Varav moms: 452 kr